moći će se Pogledati do 23. svibnja

Izložba 'Oni': Tisja Kljaković Braić u 'Art roomu' predstavlja svoje simpatične crteže, kratke isječke iz života 'njih dvoje' koje svi obožavaju

25.03.2021 u 14:47

Bionic
Reading

U Samoboru je u Art roomu (Ulica Savke Dabčević Kučar 8) od 19. ožujka otvorena izložba jedne od naših najcjenjenijih akademskih slikarica. 'Oni' Tisje Kljaković Braić se svađaju, vole, izazivaju, mire i javno priznaju da imaju savršeno nesavršeni odnos i postali su savršen prikaz dalmatinskog života u dvoje, a sada se mogu vidjeti i 'uživo'

Autorica na jedan iskren i potpuno otvoren način pristupa svojim radovima koji prikazuju intimne trenutke iz svakodnevnog života ljubavnog para. Naoko jednostavne karikature prikazuju svakodnevne crtice iz života, sve one situacije nastale 'iz muke', a pršte ljubavlju i humorom. 'Oni' su svatko od nas, sa svim svojim manama, opsesijama, malim ritualima, smiješni, a istovremeno dirljivi. Jednostavnim crtežom i kratkom rečenicom autorica doseže savršenstvo, ogoljuje sebe, a onda i svakoga od nas pogađajući bit međuljudskih odnosa te donosi smiješak na lica svojih čitatelja/gledatelja, nepretenciozno pričajući jedinstvenu, a opet univerzalnu priču o odnosu dvaju ljudskih bića. Radovi su to koji jednostavno 'pogađaju u sridu'!, stoji u najavi.

'Dugo sam mislila da sa umjetnošću nema zezancije. I danas mi kažu - 'Dobro, to šta se zezaš al one tvoje ozbiljne slike su ipak umjetnost'. A nije tako. Karikature su ravnopravne. Mi kao da obezvređujemo osmijeh. Više cijenimo ljude koji ga nemaju. One sa kamenim licima. I kaže se - on je ozbiljan čovik. U onim šarenim rubrikama na dnu portala uvik bude neki tekst o osmijehu koji produžava život. Napisan samo da malo popuni rubriku. A ja mislim da je to udarna vijest. (Tisja Kljaković Braić)

Velikom uspjehu njenih radova svjedoči i činjenica o preko 11.500 primjeraka prodane knjige 'Oni', koja je stekla ima status bestsellera, a koja uz njezinu hit knjigu 'U malu je uša đava' te platnene vrećice, majice i čestitke s prepoznatljivim Tisjinim humorom mogu se nabaviti na izložbi u Bunkeru. Zbog epidemiološke situacije maksimalni broj posjetitelja koji istovremeno može biti u izložbenom prostoru je do 23 osobe.

Tisja Kljaković Braić rođena je 1979. u Splitu. Završila je Školu likovnih umjetnosti – smjer slikarski dizajn. U travnju 2003. diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gorkog Žuvele. Svoja djela izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te trideset osam samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Djela joj se nalaze u fundusu Moderne galerije u Zagrebu, Galeriji Sv. Krševana u Šibeniku te u privatnim zbirkama diljem svijeta. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Autorica je knjige priča U malu je uša đava (2015.), a 2018. objavila je iznimno zapaženu knjigu crteža Oni. Živi i radi u Splitu.