NAGRADE ZA BRIGADU

Izložba o kulturi pušenja osvojila Red Dot

15.07.2013 u 11:19

Bionic
Reading

Dizajn intrigantne izložbe 'Kultura pušenja: od tabua do tabua' Gliptoteke HAZU, za koji je zaslužna agencija Brigada, nagrađen je na jednom od najcjenjenijih međunarodnih natjecanja na području dizajna vizualnih komunikacija

Agencija Brigada drugi je put je dobila nagradu Red Dot High Design Quality, ovaj put za dizajn izložbenog prostora Kultura pušenja: od tabua do tabua za naručitelja Gliptoteku HAZU.

Gliptoteka HAZU željela je istražiti vezu između pušenja, umjetnosti i tabua.

Izložba se fokusirala na ulogu koju je pušenje odigralo u hrvatskoj umjetnosti i popularnoj kulturi u proteklih 150 godina.

Uzevši kao inspiraciju fenomen dima, glavni je cilj agencije Brigada bio interpretirati ga u samom galerijskom prostoru, na način da se postojeći prostor potpuno transformira.

Poigravajući se idejom tabua, osmišljena je antiizložba, prikaz koji izloške skriva čak i od samog izložbenog prostora.

'Ono po čemu je ova izložba zanimljiva nestajanje je konvencionalnog izložbenog prostora. Unutar njega izgrađen je novi prostor u kojem su prisutne samo cilindrične prostorije koje podsjećaju na dim. Minimalnim unutrašnjim osvjetljenjem, one su pozivale posjetitelja da im se približi, međutim tek kada su ušli, razotkrili su im se tabuizirani predmeti', izjavio je Damjan Geber, kreativni direktor agencije Brigada.

Agencija Brigada, dio grupe agencija Bruketa&Žinić OM, na ovogodišnjem Red Dotu osvojila je čak tri nagrade.

Osim za izložbu Kultura pušenja: od tabua do tabua, nagrađeni su najvišim priznanjem u kategoriji, Red Dot Best of the Best, za godišnje izvješće 'U dobrim rukama', napravljeno u suradnji s Adris grupom te u kategoriji dizajna ambalaže za rovinjsko maslinovo ulje Valtida Piccola.

Red Dot Design Award jedno je od najvećih svjetskih natjecanja u dizajnu vizualnih komunikacija u organizaciji Design Zentrum Nordrhein Westfalen koji je dizajnersku izvrsnost počeo nagrađivati još 1954. Priželjkivana Crvena točka (Red Dot) etablirala se kao međunarodno prepoznatljiv dokaz kvalitete dizajna i dodjeljuje se za produkt dizajn, dizajn koncepata te dizajn komunikacija.