JEDINSTVENA NEDA RAČKI

Izložba najnagrađivanije fotografkinje Fotokluba Zagreb

28.04.2014 u 14:40

Portret Nede Rački

Izvor: Promo fotografije / Autor: Fotoklub

Bionic
Reading

Radove Nede Rački, najuspješnije fotografkinje Fototokluba Zagreb i ovogodišnje dobitnica nagrade Tošo Dabac, imate priliku pogledati na njezinoj samostalnoj izložbi fotografija u Galeriji Fotokluba Zagreb koja se otvara u utorak, 29. travnja

Neda Rački, članica Fotokluba Zagreb iz Zagreba i Ranko Dokmanović, profesionalni fotograf iz Rijeke ovogodišnji su dobitnici fotografske nagrade 'Tošo Dabac'.

Nagrade su dobili za iznimna stvaralačka ostvarenja i doprinos promociji i afirmaciji umjetničke fotografije i fotografske umjetnosti u dužem vremenskom razdoblju. Riječ je prestižnoj nagradi koju je Fotoklub ustanovio 1975., kao trajan spomen na Tošu Dabca, svog dugogodišnjeg predsjednika i jednog od najznačajnijih, najsvestranijih, najpriznatijih i najuvaženijih hrvatskih fotografa.

Nagradu je autorima dodijelio stručni žiri Fotokluba Zagreb, a bit će im uručena u utorak, 29. travnja ove godine prigodom otvaranja njihovih samostalnih izložbi fotografija u Galeriji Fotokluba Zagreb, koje su priređene za tu prigodu.


Neda Rački jedna je od najuspješnijih i najnagrađivanijih članica Fotokluba Zagreb na natječajima i žiriranim izložbama fotografije doma i u svijetu. Osvojila je, u relativno kratkom vremenu otkad se ozbiljnije bavi fotografijom, najveći broj nagrada u novijoj povijesti fotografije Fotokluba Zagreb.


Neda Rački

'U centru njenog likovnog interesa, istraživanja, otkrivanja, pa time i snažnijeg stvaralačkog zanosa su life, planinska i eksperimentalna fotografija, gdje primat daje uličnoj fotografiji uz njihovu stalnu likovnu i tehničku nadgradnju i obogaćivanje. Kada je riječ o tehničkoj nadogradnji naravno da postoje i mnogi autori koji posjeduju veće tehničko znanje i vještinu od Nede Rački, ali oni i pored toga ne ostvaruju tako visoke i vrhunske rezultate. Neda posjeduje nešto što drugi nemaju.

Ono što je posebno ističe i izdvaja od drugih fotografa jest jednostavnost i čistoća u formi i jasnost poruke u sadržaju njenih fotografija. Ta njena određenost i čvrsta opredijeljenost se vidi i kod njenog izbora teme i područja stvaranja i stalnu nadogradnju njenog likovnog izraza koji je originalan, poseban i jedinstven', napisao je o fotografkinji Vinko Šebrek, počasni predsjednik Fotokluba Zagreb.