'Dark Siren'

Izložba Martine Miholić u Galeriji Matice Hrvatske

05.04.2023 u 11:40

Bionic
Reading

Galerija Matice Hrvatske otvara u srijedu izložbu na kojoj umjetnica Martina Miholić predstavlja svoju prostornu instalaciju 'Dark Siren', utemeljenu na radu 'Liquid Realities' za koji je bila nagrađena na 14. trijenalu hrvatskog kiparstva

U svom recentnom radu, koji će prvi put biti prezentiran u Galeriji MH, autorica objedinjuje dugogodišnje likovno, odnosno vizualno istraživanje otuđenih gradova i oronulog okoliša u kojem ljudska vrsta razasuta u virtualnoj memoriji čini gradove duhova, stoji u najavi.

Umjetnica je kreirala ambijent u kojem se osjeća prisutnost mračnog mitološkog bića – sirene koje je zavođenjem opsjeda, ali i priziva u prostor.

Iako su ovi kreirani svjetovi tužni, mračni i distopijski, oni u svojoj potki poput kakve vremenske kapsule čuvaju neizgubljenu emociju, dodaje se.

Martina Miholić diplomirala je na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2004. godine, a 2011. magistrirala na Central Saint Martins College u Londonu.

BIla je umjetnička ravnateljica Međunarodnog festivala studentskog kazališta i multimedije Test!, a unutar udruge ULAZ u suradnji s Veleposlanstvom RH u Londonu provodi projekt ”Export – Import”.

Među ostalim, bila je kustosica 33. Salona mladih, producentica brojnih kulturnih manifestacija poput Salona mladih, Bijenala slikarstva, članica je Kulturnog vijeća za interdisciplinarne i nove umjetničke i kulturne prakse pri Ministarstvu kulture i medija RH.

Sudjelovala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama na filmskim festivalima u zemlji i inozemstvu.

Njezina izložba u Galeriji MH bit će otvorena do 18. travnja.