počast

Izložba 'Mario Beusan - hommage umjetniku' u Galeriji ULUPUH

31.01.2023 u 14:03

Bionic
Reading

Izložba 'Mario Beusan - hommage umjetniku', organizirana u povodu prve godišnjice umjetnikove smrti, otvara se u subotu, 4. veljače u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH

"Izložba je nastala iz potrebe da se još malo produži Beusanova prisutnost u udruzi u kojoj je aktivno djelovao", ističu iz ULUPUH-a.

Po zvanju arhitekt i dizajner interijera, a po vokaciji pripovjedač, dodaju, "Beusan je umio svaki predmet smjestiti u povijesni kontekst, dodijeliti nekoj neuglednoj fibuli glavnu ulogu u priči koja je vodila javnost na putovanje kroz povijest".

Likovnim postavima obilježio je suvremenu muzejsku scenu, a dizajnom interijera javnu i privatnu arhitekturu na prijelazu s 20. u 21. stoljeće u Hrvatskoj.

Uspješno se okušao u velikim prostornim formama, ali i primijenjenom umjetničkom stvaralaštvu, stvarajući divan nakit u paljenom emajlu. Ljubav prema nakitu jasno se vidjela kroz aktivni angažman u ULUPUH-ovoj Sekciji za oblikovanje plemenitih kovina i umjetnički nakit.

"Kako su sjećanja slike sazdane od osjećaja, razglednice iz prošlosti podložne suvremenim interpretacijama, vjerujemo da će izložba makar dijelom prikazati Beusanovu versatilnu osobnost kojom je aktivno utjecao na društvo i okolinu, mijenjao izgled svoga grada i prenosio svoje znanje mladim generacijama, studentima arhitekture", poručuju iz ULUPUH-a.

Izložba se može razgledati do 14. veljače.