četvrtak, 7. travnja

Izložba Katarine Alamat Kusijanović u Galeriji Josip Račić NMMU-a

06.04.2022 u 10:37

Bionic
Reading

Izložba dubrovačke umjetnice Katarine Alamat Kusijanović pod nazivom "Mjera" otvara se u četvrtak, 7. travnja u Galeriji Josip Račić Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti

Na izložbi u kustoskoj koncepciji povjesničara umjetnosti i likovnog kritičara Vanje Babića bit će predstavljeno 96 radova malog formata od kojih po 48 radova čine dvojne kompozicije i 5 reljefa većih dimenzija, nastalih u vrijeme pandemije covida, u kojima Katarina Alamat Kusijanović propituje vlastiti odnos prema svijetu i društvu, ističe se u najavi izložbe.

Uz monumentalne reljefe u bijeloj kredi, publika će imati priliku vidjeti i pozlaćene reljefe na drvu te zrcalne akrile na pleksiglasu, popraćene zvukovima čiopa, kiše i vjetra.... (dokumentarni zvuk: Ivana Đula, Luka Vrbanić).

Na radovima se u većoj ili manjoj mjeri ponavljaju tekst latinske izreke s luka gotičko-renesansne Palače Sponza u Dubrovniku FALLERE NOSTRA VETANT ET FALLI PONDERA MEQVE PONDERO CVM MERCES, PONDERAT IPSE DEVS (Utezi ne daju naši da se vara i prevaren bude. Robu dok mjerim ja, mene tad mjeri Bog), koju umjetnica doživljava kao svojevrsno načelo po kojem bismo trebali živjeti.

Mjere i mjerenja za Katarinu Alamat Kusijanović predstavljaju temelj civilizacije i primarni su alat našeg saznanja i razumijevanja svijeta na svim razinama, dodaje se u najavi.

Izložba ostaje otvorena do 1. svibnja, a prati ju dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku s tekstom Vanje Babića, čiji dizajn potpisuje Ana Zubić.

Katarina Alamat Kusijanović rođena je 1965. u Dubrovniku. Diplomirala je 1989. na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu na Odsjeku konzervacije i restauracije štafelajnog slikarstva, a potom i 2004. na Likovnoj akademiji u Splitu. Izložbom "Mjera" održanom 2020. u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik interpretirala je prošlost, sadašnjost i budućnost grada kroz ideju mjere kao antiteze kaosu, već stoljećima proverbijalno uklesanu u kamen Dubrovnika. Izlagala je na dvanaest samostalnih i na mnogim skupnim izložbama. Živi i radi u Dubrovniku.