'Floating'

Izložba Ivane Tkalčić u Virtualnoj galeriji Umjetničkog paviljona

16.07.2021 u 15:39

Bionic
Reading

Umjetnički paviljon tijekom srpnja i kolovoza u ciklusu Druga perspektiva u sklopu Virtualne galerije predstavlja mladu multimedijalnu umjetnicu Ivanu Tkalčić i njezin rad "Floating".

Virtualna galerija, čija je idejna autorica Jasminka Poklečki Stošić, potiče promociju domaćih umjetnika mlađe generacije.

"U osnovi rada, kao i u do sada izloženim djelima u ciklusu, nalaze se snimke nadzornih kamera koje posjetiteljima nude jedan drugačiji pogled na život institucije u ovim posve nesvakidašnjim okolnostima", ističe se u najavi.

Po riječima same umjetnice, rad djeluje kao gerilsko prisvajanje resursa i protokola, u svrhu ostvarenja prostora za ono što smatramo poticajnim u budućnosti – kreativnu smjelost, društvenu odgovornost i oblikovanje nove publike.

Autorica se poziva na misao njemačke umjetnice Hito Steyerl: “Zamislite da padate. No tlo ne postoji” i koristi je kako bi opisala našu trenutnu poziciju i stanje u kojem se nalazimo.

Riječ iz naziva izložbe autorica preuzima iz tog teksta i njome se simbolički referira na trenutak u kojemu se (fizički bez čvrstih struktura i prostora) nalazimo tik iznad “površine vode” te "virtualno plutamo kroz, iznad i u snimkama nadzornih kamera Umjetničkog paviljona".

Prostor Paviljona se digitalnom intervencijom uživo otvara posjetiteljima, poziva ih na sudjelovanje i prisutnost te unosi participatornu komponentu u projekt - autorica postavlja interaktivni live chat preko prijenosa nadzornih kamera, koristeći pritom glazbu pronađenu prilikom istraživanja digitalne arhive Umjetničkog paviljona.

Ivana Tkalčić (1987.) magistrirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 2012. godine, nakon čega je upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je završila preddiplomski studij.

Edukaciju je nastavila na Akademiji likovnih umjetnosti u Münchenu, a zatim stekla magistarsku titulu na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2016. godine.

Nagrađivana je umjetnica s više samostalnih izložbi u Hrvatskoj i Europi te brojnim skupnim izložbama u svijetu.