portret plavokosog muškarca

Nepoznati portret Franca Prešerna identificiran u Muzeju za umjetnost i obrt

16.07.2021 u 14:07

Bionic
Reading

Dosad nepoznati portret pjesnika Franca Prešerna iz Zbirke slikarstva Muzeja za umjetnost i obrt koji otkriva tajnu izgleda najvećeg slovenskog pjesnika, identificiran je u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO)

Kako su u petak izvijestili iz tog muzeja, pregledavajući predmete u digitalnoj arhivi Zbirke slikarstva ugledni povjesničar umjetnosti Ferdinand Šerbelj iz Narodne galerije Slovenije naišao je na minijaturu nastalu u prvoj polovini 19. stoljeća, pod nazivom "Portret plavokosog muškarca“.

Identificirao ju je prema poznatom Prešernovu portretu iz 1850. Franza Kurza Goldensteina, a koji se čuva u Gorenjskom muzeju u Kranju. Vjeruje se da je minijatura koja se čuva u MUO poslužila kao predložak tom do sad jedinom poznatom portretu slovenskog književnika i kako je upravo ona njegov najraniji portret, nastao još dok je bio živ, dakle prije 1849. godine.

Stvarni izgled Prešerna kontroverza je koja traje još od njegove smrti jer je Goldenstein portret napravio godinu dana nakon nakon što je Prešern umro i to po sjećanju nakon što ga nije vidio nekoliko godina.

Šerbelj smatra kako su se tim neprocjenjivim otkrićem znatno približili autentičnom Prešernovu liku koji se poklapa s riječima pjesnikove sestre koja ga je opisala kao "muškarca sivih očiju i svjetlije kose“. 

"Ovim nalazom približili smo se Prešernovoj pravoj slici u njegovim najkreativnijim godinama", istaknuo je Šerbelj.

Iz MUO ističu da je riječ o kvalitetnijem portretu najvažnije osobe slovenskog pjesništva 19. stoljeća koji stoga ima i veliku kulturno-povijesnu važnost ne samo za slovensku već i za Europsku kulturnu povijest. 

Kako dodaju, tim otkrićem potvrđuje se kontinuirana međunarodna suradnja znanstvenika i stručnjaka, a digitalizacija zbirki MUO time je pridonijela bržoj produkciji znanstvenih otkrića kojima se prate kulturno- umjetnički odnosi Slovenije i Hrvatske.