KIPARSTVO KAO TERAPIJA

Izložba humanitarnih 'Promatrača' Ivane Popović

05.03.2013 u 14:43

Bionic
Reading

Umjetnica Ivana Popović u zagrebačkom MSU-u, u sklopu programa 'Zbirke u pokretu', priprema nesvakidašnju izložbu u kojoj sudjeluju svi posjetitelji muzeja. Prema vlastitoj zamisli, posjetitelji mogu razmjestiti, grupirati ili pak osamiti glinene likove tzv. 'Promatrače', postavljene u prostoru stalnog postava MSU-a. Postavljanje 'Promatrača' počinje već sutra, u srijedu, 6. ožujka, kada je posjetiteljima slobodan ulaz. Izložba se otvara u petak, 8. ožujka, od 16.30 do 18 sati i ostaje otvorena do 12. svibnja ove godine. Ulaz na otvorenje izložbe je slobodan

Svi posjetitelji ovime ujedno sudjeluju i u humanitarnoj akciji udruge Hrvatski forum protiv raka dojke, Europa Donna, kojom se prikupljaju financijska sredstva za kupnju linearnog akceleratora za intraoperativnu radioterapiju - aparata za jednokratno zračenje, neophodnog za uspješno liječenje raka dojke.

Promatrači su kiparski projekt započet 2011. godine kao neobična autoričina igra s prikazom fenomena promatranja stvarnog događaja. Promatrač može biti anoniman, ali i vrlo individualiziran, može biti nezainteresirani voajer kao i angažirani ocjenjivač. Raspon promatračkog polja, kako ga Ivana Popović definira, zahvaća društvene fenomene kolektiviteta i zajedništva, ali jednako i polja otuđenja, individualne samoće.

Ivana 'Promatrače' smješta u stvarni, ali i simbolički okvir, a zamislila ih je kao mnogo malih formata ljudskih glava, anonimnih portreta, ekspresionističko oblikovanih fizionomija koje je odlučila voditi sa sobom kamo god krenula, tretirajući ih kao likove koji će biti neutralni svjedoci događaja i koji će ga trajno 'memorirati'.

Međutim, igrom sudbine 'Promatrači' postaju (nijemi) svjedoci autoričine krajnje osobne životne priče, obolijevanja od raka dojke, koju proživljava od prošle, 2012. godine.

Umjetnica Ivana Popović od tog trenutka postaje jedna od 2.500 žena u Hrvatskoj oboljelih od te opake bolesti. Do tada je Ivana modelirala nekoliko stotina glava (portreta). Nakon operacije, u fazi oporavka, dnevno ih radi desetke i desetke, i tako kao usputnu reakciju na postoperativno stanje otkriva blagotvorno djelovanje kiparenja. Modeliranje 'Promatrača' od tada dobiva još jednu ulogu: oni postaju Ivanina terapija u procesu oporavka. Kiparenje kao spoj fizičke aktivnost i kreativnog proces te osobnog zadovoljstva značajno su pripomogli da se Ivana brže oporavi.

Kreativnost i fizička aktivnost postali su Ivanin alat za prevladavanje stanja u kojem se našla. Ivana je nastavila modelirati ljudske fizionomije sve do broja 10.000, koliko će ih izložiti u 'Zbirkama u pokretu', u stalnom postavu Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb.

Projektom 'Promatrači' umjetnica i MSU žele potaknuli hrvatsku javnost da se još aktivnije uključi u akciju udruge Hrvatski forum protiv raka dojke, Europa Donna, kojom se žele prikupiti financijska sredstva za kupnju linearnog akceleratora za intraoperativnu radioterapiju, aparata za jednokratno zračenje neophodnog za uspješno liječenje raka dojke.

'To su maleni kipovi od terakote mase 20 grama kojih ima 10.000. Radim ih dvije godine, svakodnevno. Postali su mi rutina i ispit mog kiparskog puta. Nastojim da svaki 'Promatrač' ima drugačije lice. Ako se počnu ponavljati, uništim ih i radim ispočetka', pojasnila je koncept izložbe umjetnica Ivana Popović i pojasnila ulogu 'Promatrača' u njezinoj osobnoj borbi s bolešću.

'Prošle godine u trećem mjesecu, baš na dan otvaranja izložbe u MSU-u, bila sam operirana i odstranjena mi je desna dojka i izvađeno 28 limfi iz desne ruke. Bila je to jako agresivna operacija i vrlo bolna. Bila sam šokirana, slomljena i fizički i psihički. Ponajprije užasnuta činjenicom da sam ostala pedeset postotni invalid, a zatim da ću svoj preostali ženski život provesti bez dojke. Nakon što sam rodila i dojila dvije djevojčice, starija danas ima 14, a mlađa osam godina, trebala sam prihvatiti činjenicu da sam polužena. Usto, neumoljiva je činjenica da je rak dojke opasna i smrtonosna bolest, da od 2.500 oboljelih žena u Hrvatskoj umre njih 900. Na kraju, problem je i to što sam po zanimanju kiparica, pa mi obje ruke trebaju žive i zdrave', kazala je umjetnica.

Postavljanje 'Promatrača' počinje već sutra, u srijedu, 6. ožujka, kada je posjetiteljima slobodan ulaz. Izložba se otvara u petak, 8. ožujka, od 16.30 do 18 sati i ostaje otvorena do 12. svibnja ove godine. Ulaz na otvorenje izložbe je slobodan.