stota obljetnica

Izložba 'Bauhaus: od škole do pokreta' otvorena u splitskoj Galeriji umjetnina

09.11.2019 u 15:20

Bionic
Reading

U Galeriji umjetnina Split u subotu je otvorena izložba "Bauhaus: od škole do pokreta' koja istražuje povijest i utjecaje Bauhausa

Otvaranjem te izložbe splitska Galerija umjetnina i zagrebački Muzej suvremene umjetnosti priključili su se stotoj obljetnici osnivanja njemačke škole za arhitekturu, dizajn i vizualne umjetnosti Bauhaus.

Izložba, čije su kustosice Jasminka Babić i Vesna Meštrić, daje priču o toj jedinstvenoj školi koja je djelovala tek 14 godina promijenivši tijek poslijeratne svjetske arhitekture, dizajna i umjetnosti. Splitska publika i njihovi gosti sada imaju priliku prvi put vidjeti sedamdesetak izvornih radova Bauhausa, kao i arhivske materijale koji pričaju priču o školi, te naglašavaju vrijednosti koje su zastupali u toj školi.

Muzejska savjetnica u Galeriji umjetnina Split i kustosica izložbe Jasminka Babić je kazala da je Bauhaus i danas prisutan preko dizajna koja nas okružuje, arhitekture koju živimo preko topografije i samog mentalnog sklopa koji je sklon eksperimentu funkcionalnosti progresivnog razmišljanja. Istaknula je kako je na izložbi raznovrstan materijal grafika, slika, arhivskog materijala, fotografija, tekstila, nacrta za arhitektonske projekte i izbor namještaja.

  • +3
Izložba 'Bauhaus – od škole do pokreta' Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

'Ovdje je sve ono što je u Hrvatskoj dostupno od Bauhausa i preko čega se može ispričati priča o toj školi', naglasila je Babić.

Kako je rekla viša kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i kustosica izložbe Vesna Meštrić, izborom slika, grafika, fotografija, arhitektonskog nacrta, namještaja i jedinstvene arhivske građe iz zbirki Muzeja suvremene umjetnosti, Muzeja za umjetnost i obrt, Galerije umjetnina, te privatnih zbirki u Hrvatskoj predstavljaju pregled tog jedinstvenog pokreta zahvaljujući kojem je došlo do razvoja i širenja modernizma u svijetu.

'Gropius donosi novi način obrazovanja koji je polazio od eksperimenta, istraživanja i kritičkog razmišljanja. Upravo to je prenosio na svoje studente koji su sa nevjerojatnom lakoćom povezivali umjetnost i dizajn, oblikovali predmete od interijera do istraživanja različitih materijala koji su onda korišteni u svakodnevnoj uporabi. U povijesti Bauhausa upisano je četvero studenata iz Hrvatske i to Otti Berger, Ivana Tomljenović Meller, Marija Baranji i Gustav Bohutinsky', kazala je Meštrić.

Rekla je i da su tom izložbom željeli prikazati bogatu građu iz fundusa Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i splitske Galerije umjetnina, a koja je vezana uz Bauhaus. Željeli su objasniti što je Bauhaus i da posjetitelji dožive sve ideje koje su razvijane na Bauhausu, te da ih povežu sa današnjim trenutkom i vremenom.

Bauhaus je 1919. godine u Weimaru osnovao Walter Gropius izvršivši snažan utjecaj na umjetnost i arhitekturu 20. stoljeća. Kroz godine je postao internacionalni pojam kojim danas označavamo prepoznatljiv izričaj u arhitekturi, umjetnosti i dizajnu, ali i podrazumijeva određen svjetonazor i način života.

Izložba, koja je realizirana zahvaljujući gradovima Splitu i Zagrebu, te Ministarstvu kulture, ostat će otvorena do 11. prosinca.