JASMINKA POKLEČKI STOŠIĆ

Izabrana nova ravnateljica Umjetničkog paviljona

12.07.2013 u 14:45

Bionic
Reading

Na mjesto ravnateljice Umjetničkog paviljona imenovana je Jasminka Poklečki Stošić, viša kustosica Klovićevih dvora i voditeljica Zbirke donacija koja je zadnjih godina u matičnoj kući realizirala nekoliko velikih izložbi kao što su 'Stećci', 'Slava Raškaj' i 'Julije Klović – najveći minijaturist renesanse'


Jasminka Poklečki Stošić rođena je 1964. u Zagrebu u kojem je na Filozofskom fakultetu diplomirala povijest i arheologiju, a trenutačno pohađa poslijediplomski znanstveni studij arheologije. U Klovićevim dvorima radi 16 godina, a tu ustanovu napušta s pozicije više kustosice i voditeljice Zbirke donacije. U biografiji je navela da je realizirala više od 50 izložbi, primjerice izložbe kipara Vladimira Gašparića Gape, Dalibora Stošića i Kažimira Hrastea, zatim izložbene sinteze poput 'Antičkih Grka na tlu Hrvatske' te izložbe suvremenih umjetnika iz Izraela, Meksika, Luksemburga i Italije. Također je istaknula da neprestano radi na promociji hrvatske likovne umjetnosti u svijetu i da ima dobre kontakte u Italiji, Belgiji, Austriji, Luksemburgu, Sloveniji, SAD-u i posebno Francuskoj, i to s umjetnicima, kolekcionarima, galeristima i bivšim ravnateljima likovnih institucija. U skladu s time, bila je selektorica nekoliko izložbi u Europi ('Suvremena hrvatska umjetnost', 'Suvremeno hrvatsko kiparstvo'), a bavi se i likovnom kritikom te objavljuje u hrvatskom tisku.

Nova ravnateljica Jasminka Poklečki Stošić preuzet će dužnost 15. srpnja ove godine.

Kako nam je u telefonskom razgovoru kazala, u njenom radu naglasak će biti na 'pozicioniranju Umjetničkog paviljona u europskom likovnom kontekstu i europskoj sredini' te na 'promociji i prezentaciji suvremenih, živućih hrvatskih umjetnika u inozemstvu'.

Naime, po njenom mišljenju, 'Umjetnički paviljon izgubio je ono prestižno mjesto na ljestvici likovnih institucija koje je nekoć imao' te 'može i treba pružiti bolje izložbe i pozicionirati se unutar mreže sličnih kulturnih institucija Europe, jer je nedopustivo da takva ustanova nema nikakvog udjela u regiji i na zapadnoj likovnoj sceni'.

Jasminka Poklečki Stošić zamijenit će Radovana Vukovića, a on je na čelnom mjestu tog najstarijeg izložbenog prostora proveo 12 godina, obnovivši zgradu i osuvremenivši koncepciju uvođenjem ciklusa multimedijskih i site specific izložbenih projekata slikara, kipara i videoinstalacija kao što su Ivana Franke, Ante Rašić, Zlatan Vrkljan i drugi.