'UTJEŠNA NAGRADA'

Ivo Banac će volontirati u vijeću Hrvatskog povijesnog muzeja

26.02.2016 u 14:27

Bionic
Reading

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade RH održane u četvrtak povjesničar Ivo Banac imenovan je u Muzejsko vijeće Hrvatskog povijesnog muzeja

Zbog isteka mandata iz Muzejskog vijeća Hrvatskog povijesnog muzeja razriješeni su dosadašnji članovi Stjepan Ćosić, Miroslav Gašparović i Vinko Ivić, a imenovani su novi, redom povjesničari Ivo Banac, Vladimir Geiger i Zdenko Radelić.

Imenovanje Ive Banca zanimljivo je tim više što u Muzejsko vijeće HPM-a dolazi kratko nakon što je u javnom prostoru odlučno podržaonovog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, braneći ga od kritika kojeministru upućuju brojni kulturnjaci i kolege povjesničari.

Jedno vrijeme Ivo Banac u kuloarima je spominjan kao potencijalninasljednik Gorana Radmana na mjestu ravnatelja HRT-a pa se ovoimenovanje u dijelu medija počelo tumačiti kao 'utješna nagrada'. Kako doznajemo, dosad članovi Muzejskog vijeća nisu primali naknadu za svoj rad, već su volontirali. Njihova je uloga savjetodavna, a zadatak im je prihvaćanje programa rada, eventualne izmjene istoga te razmatranje kandidata prijavljenih na neki od natječaja.

Spomenimo da je Hrvatski povijesni muzej jedna od glavnih tema kojima se ministar Hasanbegović odlučio baviti na samom početku mandata. Nedugo poslije dolaska na ministarsku dužnost imenovao je novu ravnateljicu Muzeja Mateju Brstilo Rešetar, višu kustosicu HPM-a, voditeljicu Zbirke heraldike i sfragistike, a s mjesta v.d. ravnateljice smijenio je Natašu Mataušić, koja se također natjecala za mjesto ravnateljice. Kako se doznalo nakon imenovanja Brstilo Rešetar ravnateljicom, bivši ministar kulture Berislav Šipuš već je potpisao imenovanje Mataušić ravnateljicom, no njegov se dokument, kako je rekao, 'zagubio' u administraciji Ministarstva kulture.