ČVRSTO UZ VLADAJUĆE

Banac podržao Hasanbegovića, žali zbog neprovedene lustracije

03.02.2016 u 11:55

Bionic
Reading

Gostujući jutros u HRT-ovoj emisiji Studio 4, član Hrvatskog helsinškog odbora, povjesničar i bivši političar Ivo Banac dao je potporu ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću te nedavno izabranoj Vladi RH, a stanje u SDP-u opisao je kao 'bratoubilački rat' te izjavio kako je za provedbu lustracije već kasno

Banac je u razgovoru za HRT optužbe na račun novog ministra kulture zbog navodnog relativiziranja antifašizma odbacio kao neutemeljene, ustvrdivši kako je Hasanbegovićeva sporna izjava izvučena iz konteksta te dodajući da ima povjerenja u njega.


'Riječ je o odgovornom čovjeku koji ministarstvo u rasulu može postaviti na zdrave noge', izjavio je Banac, dodajući kako Hasanbegovićevo osvrtanje na pojam 'antifašizma kao koncepta mnogi ne razumiju, što je osobito vidljivo na primjeru aktivističkih udruga koje taj pojam koriste kao sredstvo pomoću kojeg žele diskreditirati novog ministra'.

Upitan da komentira pozive da se provede lustracija, rekao je da je za to već kasno i da se to trebalo napraviti prije 25 godina.

Što se pak tiče izgleda nove Vlade, Banac se nada da će rezultati biti dobri. No profesor emeritus s američkog sveučilišta Yale pribojava se problema unutar same Domoljubne koalicije i loše komunikacije koja rezultira oprečnim stavovima što se iznose u javnost od ljudi iz iste vlade te zbog toga pozdravlja osnivanje Vijeća za suradnju.

Stanje u SDP-u Banac je opisao kao 'bratoubilački rat' koji će kulminaciju dosegnuti 2. travnja na unutarstranačkim izborima. Pritom je izrazio nadu da će pobijediti opcija koja će se zauzimati za istinsku socijaldemokraciju, a ne za podjele u društvu.

Banac je u razgovoru za HRT oštro osudio sudjelovanje saborskog zastupnika SDP-a Nenada Stazića na prosvjedima ispred Vlade u organizaciji Radničke fronte, ekstremno lijeve stranke, rekavši kako je to dokaz da ekstremizam tinja u SDP-u.