IZMEĐU ZEMLJE I NEBA

Intrigantna izložba Dubravke Lošić u Umjetničkom paviljonu

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 18.02.2011 01:08
  • Objavljeno 18.02.2011 u 01:08
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U sklopu niza projekata u Umjetničkom paviljonu kojima se predstavljaju umjetnici mlađeg i srednjeg naraštaja na vrhuncu zrelosti svoga stvaralaštva večeras je otvorena izložba "Palindromija/Između zemlje i neba" akademske slikarice Dubravke Lošić

Najnoviji izložbeni projekt Dubravke Lošić sastoji se od njezinih ciklusa "Trkači" i "Ružičnjaci", koji su predstavljeni na panoima velikih dimenzija, a pojavljuju se u oblicima instalacije i inscenacije. Umjetnica na tim ciklusima kontinuirano radi već dvadesetak godina, a izložba je rezultat njezina dugogodišnjeg istraživanja proširenog pojma slike i različitih materijala.

Radovan Vuković, ravnatelj Umjetničkog paviljona, smatra Dubravku Lošić jednom od najzanimljivijih, najintrigantnijih i najuspješnijih umjetnica generacijskog kruga hrvatskih slikara, koji su akademsku izobrazbu završili koncem osamdesetih.

Iako je Lošić na likovnoj sceni prisutna već dva desetljeća, ona nije dovoljno prisutna i u hrvatskom medijskom prostoru, niti je često izlagala u Zagrebu, rekao je Vuković.

Vuković je ustvrdio da se tom izložbom nastavljaju nastojanja Umjetničkog paviljona u predstavljanju umjetničke generacije koja je sada sazrijela, a kroz specifične projekte koji sažimaju sve ono što su ti umjetnici do sada radili.

Margarita Sveštarov Šimat, autorica predgovora koja je s Duravkom Lošić napravila koncept i likovni postav izložbe, drži kako su ta dva ciklusa, koji su obilježili autoričin opus, velika alegorija današnjega svijeta "podastrta na zaslonima zidova i velikim platoima".

Izložba je alegorija izražena u dva jezika, onom povijesnoumjetničkom jeziku stila i govora te arhetipskom punom potencijala i mogućnosti, a prikazana je kroz muški i ženski svijet, istaknula je Sveštarov Šimat.

Dubravka Lošić (1964., Dubrovnik) završila je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, gdje je 1988. diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi Ferdinanda Kulmera. Apsolventica je povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Izlaže od 1983. na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Osim slikarstva, bavi se scenografijom i kostimografijom. Živi i radi u Dubrovniku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi