TEATAR TIRENA

Interaktivna predstava o cyber nasilju

07.03.2014 u 14:51

Bionic
Reading

Nedugo nakon interaktivne predstave '2042.' u zagrebačkim će školama igrati interaktivna predstava 'Uštekaj komp, uštekaj mozak' koja se bavi specifičnim oblikom nasilja – cyber bullyingom

Projekt 'Uštekaj komp, uštekaj mozak' kroz formu odgojnog kazališta uči odgovornom ponašanju na društvenim mrežama poput Facebooka, Twittera, YouTubea.

Interaktivna predstava zamišljena je kao kombinacija igranog dijela na temu međuvršnjačkog nasilja, radioničkog nastavka predstave, gdje sudionici zajedno s voditeljima-izvođačima rješavaju problemske situacije i intermedijalnog dijela gdje naučeno isprobavaju u zamišljenoj situaciji.

Niz slučajeva međuvršnjačkog nasilja na internetu pokazuje potrebu da se zajedno s tinejdžerima propita koje su zamke i opasnosti društvenih mreža, a koje su njihove prednosti.

Rastući problem tzv. cyber bullyinga rješava se na različite načine - od zabrane pristupa društvenim mrežama u školama, preko uspostavljanja raznih softverskih zaštita do potpune zabrane korištenja interneta. Autorski tim predstave zalaže se za pristup koji ne počiva na zabranama, nego na zajedničkom interesu za nove tehnologije i njihovo odgovorno korištenje.

Projekt je namijenjen učenicima završnih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola, kao i svima koji rade s tom populacijom (nastavnicima, školskim pedagozima i psiholozima...).

Predstave odgojnog kazališta izvode se za jedan razred u prostoru u kojem se učenici osjećaju kao da su na svom 'terenu' - kako bi mogli kao ravnopravni sugovornici sudjelovati u programu.

Tekst i režiju predstave potpisuje Maja Sviben a igraju Petra Težak, Iva Milley i Nina Horvat.

Teatar Tirena je kazalište za djecu i mlade koje postoji već sedamnaest godina i sustavno provodi projekte u kojima je ključni dio interaktivno odgojno kazalište. 1998. u Tireni je izveden prvi interaktivni projekt s potpunim sudjelovanjem publike u Hrvatskoj: Pravo na grešku, namijenjen integraciji u društvo djece i mladih iz Centara za odgoj.

Slijedili su programi s temama tolerancije, prihvaćanja (Zemlja jabuka, Onixova spilja), ekologije (Zeleni otok, crni otok, Avanture Vrećka i Smećka), seksualnog odgoja (Svi sve znaju nitko niš' ne pita,) dječjih prava (Pre/velika očekivanja), prevencije ovisnosti o drogi (Bijeg nije rješenje), maloljetničkog nasilja (2042.) i mnogi drugi. Projektima interaktivnog kazališta Tirena je obuhvatila oko stotinjak škola i 15.000 učenika diljem Hrvatske.