POHVALNO O HRVATSKOM FILMU

Indijci najavljuju Matanićevog 'Zvizdana' s 'Hrvati dolaze'

01.12.2015 u 15:44

Bionic
Reading

Najavljujući gostovanje Matanićevog 'Zvizdana' na Međunarodnom filmskom festivalu u Kerali, indijski dnevni list The Hindu citirao je umjetničkog ravnatelja festivala u Cannesu koji je na početku festivala najavio 'Hrvati dolaze'

'Za zemlju koja je ostvarila neovisnost prije dva desetljeća i koja proizvodi jedva desetak filmova godišnje, hrvatska filmska industrija napravila je značajan iskorak. Toliko velik da je i Thierry Fremaux, umjetnički ravnatelj festivala u Cannesu, naglasio na festivalu ove godine 'Hrvati dolaze'', piše list The Hindu.

List dalje navodi da postoji više razloga koji su potaknuli Fremauxa da kaže to na samom početku festivala.

Jedan od njih je hrvatski film 'Zvizdan' redatelja Dalibora Matanića koji će na Međunarodnom filmskom festivalu u Kerali (IFFK) biti prikazan u sklopu programa svjetske kinematografije.

The Hindu čitatelje podsjeća da je 'Zvizdan' prvi hrvatski igrani dugometražni film uvršten u službeni program Cannesa otkako je zemlja postigla neovisnost 1991. godine i dobitnik nagrade žirija u programu 'Izvjestan pogled'. Također, napominju i da je film službeni predstavnik Hrvatske za najbolji strani film ovogodišnje dodjele Oscara.

Uz kratak opis radnje Matanićevog filma, The Hindu zaključuje da je jedan od ključnih elemenata uspjeha filma podrška Vlade Republike Hrvatske koja je izradu filma poduprla preko svoje agencije - Hrvatskog audiovizualnog centra.