'DOSEGLI SMO VRHUNAC'

INA nagradila Sanaderove pa odustala od nagrade

14.04.2011 u 10:30

Bionic
Reading

Naftna kompanija INA više neće biti partner Hrvatskome kulturnom klubu u dodjeli Nagrade Ine za promicanje hrvatske kulture u svijetu jer smatra da je ta nagrada dosegla svoj vrhunac i da će kao takva biti i zapamćena. Pamtimo je i po laureatima Ivi i Mirjani Sanader

INA smatra da je, nakon 16 godina intenzivnog rada njezino partnerstvo ispunilo svoju svrhu te je zato donesena odluka o okončanju suradnje na projektu Nagrade Ine za promicanje hrvatske kulture u svijetu, stoji u odgovoru Ine na upit Hrvatske izvještajne novinske agencije - Hine o tomu jesu li točne informacije da INA više neće biti partner u dodjeli te nagrade.

U odgovoru Sektora korporativnih komunikacija Ine podsjeća se da su INA i Hrvatski kulturni klub 1994. zajednički utemeljili Nagradu Ine za promicanje hrvatske kulture u svijetu i na tomu, kako se navodi, uspješno surađivali. Dodaje se kako 'INA vjeruje da je ta suradnja bila izuzetno uspješna, ne samo za nas kao partnere, već i za društvo u cjelini te da je u punom smislu pridonijela promicanju hrvatske kulture'.

Nagrada Ine za promicanje hrvatske kulture u svijetu sastojala se od priznanja, monografije, novčanog iznosa od 50 tisuća kuna i skulpture akademskog kipara Petra Barišića.
Svrha te nagrade je bila dodjela priznanja autorima, kulturnim djelatnicima i ustanovama koje u inozemstvu promiču hrvatsku kulturu i svojim djelom svjedoče o duhovnom i kulturnom razvitku hrvatskoga naroda ili svojim djelovanjem potiču kulturne veze Hrvatske sa svijetom.

Prvi dobitnik te nagrade bio je poznati francuski klasični filolog Charles Béné, a nagradu su, među ostalima, zajedno dobili akademik Ante Stamać i dr. Ivo Sanader, Sanaderova aupruga Mirjana Sanader, Lady Jadranka Njerš Beresford Peirse , prof. dr. Elisabeth von Erdmann-Pandžić, prof. dr. Dušan Karpatsky, prof. dr. Viktor Žmegač, te 2009. zajedno prof. dr. Leopold Auburger i prof. dr. Artur Rafaelovič Bagdasarov.