GLAVINA DONJA

Imoćani podigli spomenik Matanu

21.08.2010 u 10:14

Bionic
Reading

Imoćani su svečano otkrili spomenik simbolu Imotske krajine Matanu Špalatrinu, galantaru, trgovcu kakav je nekad trgovao po cijeloj Europi

Rad kipara Ljubomira Žužula svečano je otkrio Ante Todorić stariji, otac vlasnika najvećeg trgovačkog lanca u Hrvata, Konzuma.

Tonu težak kameni spomenik postavljen je ispred novootvorenog trgovačkog lanca u Glavini Donjoj, simbolizirajući tradiciju trgovanja i trgovaca Imotske krajine.

'Moji prijatelji i ja smo došli na ideju spomenika Matana galantara, a sada se ukazala prilika jer se poklopilo mjesto i vrijeme. Spomenik sam klesao puna dva mjeseca, danonoćno. Špica, čekić i jedna brusila su sav moj alat', rekao samouki kipar Žužul za tportal.hr. Svojedobno nije uspio upisati Likovnu akademiju pa je studirao pravo i danas radi u Poreznoj upravi, a slikanje i kiparstvo mu je hobi.

Od sedam tona teške stijene, koja je iskopana iz zemlje tu u Imotskoj krajini, napravio je kip koji je sada težak oko tonu, i to bez skice i nacrta.

Predložak mu je, kako sam kaže, Rade Šerbedžija koji je glumio lik Matana u televizijskoj seriji Prosjaci i sinovi, koja je nastala po istoimenu romanu najvećeg pisaca Imotske krajine Ivana Raosa. Imao je dosada već nekoliko sličnih radova, no ovaj će zasigurno biti najeksponiraniji, a svaki kupac koji iziđe iz trgovačkog lanca nasuprot izlaznih vrata vidjet će ga kad bude izlazio nakon obavljene trgovine.