VITOMIRA LONČAR PREMIJERU:

Imenovanjem ministra i zamjenice stavili ste kulturu na 'ignore'

15.02.2016 u 13:40

Bionic
Reading

Na svom blogu 'Slamka spasa' Vitomira Lončar uputila je otvoreno pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću u kojemu ukazuje na goruće probleme hrvatske kulture i objašnjava zašto je, iako svjetonazorski pripada tzv. desnoj opciji, i na čuđenje mnogih, potpisala apel kulturnjaka koji traže smjenu ministra Hasanbegovića

Lončar je premijeru Oreškoviću ukazala na uvrede koje je putem medija ministar Hasanbegović uputio svim potpisnicima apela za njegovu smjenu. Posebno ju je zasmetalo to što ih je sve redom ministar Hasanbegović nazvao subverzivnim diverzantima na državni proračun.

Od premijera očekuje da se po ovom pitanju očituje i ogradi te ga podsjeća na nezakonite isplate honorara novoimenovane zamjenice ministra Ane Lederer, sebi i svojoj poslovnoj ravnateljici u vrijeme njezine intendanture u HNK-u u Zagrebu.

Kao osobu koja je u kulturi Republike Hrvatske aktivna više od 40 godina, kojoj je javno djelovanje jedna od životnih strategija, Lončar ne skriva razočaranje što je premijer imenovanjem ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i zamjenice mu Ane Lederer pokazao da ga kultura, kao ni njegova prethodnika Zorana Milanovića, uopće ne zanima.

'Kultura je na ignore. Rekli bi mladi', piše Lončar i premijeru ukazuje na niz drugih nepravilnosti u radu i repove koje je iza sebe ostavila Ana Lederer, što je potkrijepila i dokumentima.

Podsjećajući na dano obećanje da će u Vladi sjediti stručni kadrovi, Lončar poziva premijera da preispita svoju odluku o imenovanju zamjenicom ministra osobe koja je iza sebe ostavila financijski minus, devastiran program i na ostalim planovima neuređenu organizaciju.

'Ana Lederer u dva mandata intendanture u HNK-u u Zagrebu nije uspjela iznjedriti strateški plan ni za organizaciju kojoj je bila na čelu', piše Lončar i zgražajući se najavama da će ga ubrzo izraditi za cijelo područje kulture, pita premijera 'može li zamisliti da bi u njegovoj bivšoj tvrtki osoba koja nije u skladu sa zakonom i pravilima struke upravljala jednim dijelom organizacije, mogla doći na čelo farmaceutske industrije u cijeloj zemlji?'

'Znači li to da Vam je kultura potpuno nebitan resor?' pita Vitomira Lončar premijera na svom blogu 'Slamka spasa'