FRANCO CARDINI: 'EUROPA I ISLAM'

Ideje i predrasude o Europi i islamu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.09.2009 10:16
  • Objavljeno 11.09.2009 u 09:37
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države u rujnu 2001. Zapad se preko noći počeo zanimati za sve aspekte itekako zapetljanih i kompleksnih odnosa zapadne – europske i bliskoistočne – islamske civilizacije. O tome govori i knjiga 'Europa i islam' autora Franca Cardinija koju je izdao Sandorf

Franco Cardini

Franco Cardini (1940) povjesničar je i esejist, docent na katedri za povijest srednjega vijeka Sveučilišta u Firenci. Predavao je na brojnim sveučilištima u svijetu. Neka od njegovih djela su: 'Gostanza, vještica iz San Miniata', 'Mi i islam. Susret koji je moguć?', 'Jedrimo u ime Boga. Putovanje srednjovjekovnog hodočasnika na Istok' (s G. Bartolinijem), 'Nostalgija za rajem. Srednjovjekovni vrt' (s M. Miglijem), 'Strah i obijest', 'Srednji vijek po ženi' (koautori F. Bertini, Mt. Fumagalli Beonio Brocchieri i C. Leonardi), 'Astrea i Titani. Američki lobiji u osvajanju svijeta'.

Ovom knjigom ugledni talijanski povjesničar Franco Cardini preispituje ideje, predrasude te uvjerenja i preduvjerenja koja su oblikovala i usmjerila europski odnos prema islamu. Obuhvaćajući 2500 godina intelektualne razmjene, kao i oružanih sukoba, Cardini ponovno gradi povijest Istoka i Zapada i ustanovljava zašto je i kako došlo do nesporazuma.

Autor se u knjizi usredotočio na mediteranski islam, s kojim su Europljani u kontaktu vrlo dugo te ističe da islam ne treba shvaćati kao homogenu cjelinu. Knjiga završava pitanjem o ulozi islama u Europi današnjice, koja postaje, što mnogi osporavaju, sve važnija.

Unatoč križarskim ratovima i borbama, gusarskim pljačkama, grabeži i trgovini robljem, unatoč Lepantu i opsadi Beča, istina je da smo s islamom uvijek uspješno trgovali i imali uglavnom dobre odnose. Tijekom vremena prevladalo je nerazumijevanje, sa zastrašujućim rezultatima i za jednu i drugu stranu – izvorna je teza Franca Cardinija.

Predgovor knjizi napisao je Jacques Le Goff, ujedno ju je uvrstio u svoj najveći urednički projekt 'Stvaranje Europe' koji obuhvaća dvadesetak kapitalnih djela najeminentnijih europskih povjesničara (Gurevič, Tilly, Le Goff, Burke, Eco...), a zadaća mu je obuhvatiti sve aspekte europskog povijesnog, ekonomskog, socijalnog i kulturnog razvitka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi