POŠTUJE REVIZIJU

Hrvoje Hribar podnio ostavku u HAVC-u

  • Autor: M. P./Hina
  • Zadnja izmjena 06.02.2017 14:04
  • Objavljeno 06.02.2017 u 14:04
Hrvoje Hribar

Hrvoje Hribar

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra, koji odabire i zatim financira filmove koji će se snimati u hrvatskoj kinematografiji, razriješio je na njegov vlastiti zahtjev Hrvoja Hribara s dužnosti ravnatelja

Hribar je ostavku podnio na konstitutivnoj sjednici novoga Upravnog odbora HAVC-a nakon nepovoljnog mišljenja Državne revizije o radu Centra.

Novinarima je nakon sjednice rekao da poštuje mišljenje Državne revizije, bez obzira na to što se on osobno i HAVC s njome ne slažu te da nije želio da djelatnost Centra pati zbog nastalih okolnosti.

U ponedjeljak ujutro, na nalaz Revizije reagirale su dvije strukovne udruge koje okupljaju filmske producente i redatelje, a upozorili su na dijelove Izvješća kojima Državni ured ozbiljno prekoračuje svoje ingerencije, a tvrde da u jednom dijelu Revizija ministrici kulture daje faraonske ovlasti. O mišljenju Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) i Hrvatske udruge producenata (HRUP) čitajte na ovom linku

U reviziji je, uz ostalo, navedeno kako je tijekom 2015. ravnatelj Hrvoje Hribar raspolagao sredstvima na temelju zaključenih ugovora, u iznosima iznad 50.000 kuna, bez odluke Upravnog odbora, a za iznose iznad 200.000 kuna bez suglasnosti osnivača, Ministarstva kulture, te da Upravni odbor Centra nije odlučivao o Financijskom planu i godišnjem obračunu za tu godinu, što nije u skladu s odredbama Zakona i Statuta. 

Također, Financijski plan Centra ne sadrži prihode iskazane po vrstama, rashode i izdatke predviđene za trogodišnje razdoblje te obrazloženje prijedloga financijskog plana i nije sastavljen u skladu sa Zakonom o proračunu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!