velika vijest

Hrvatskim glazbenicima po prvi put stižu autorski honorari od Netflixa

  • Autor: V. Ba.
  • Zadnja izmjena 16.11.2021 16:03
  • Objavljeno 16.11.2021 u 13:21
Glazbu riječkog benda Jonathan čuli smo u Matanićevim 'Novostima'

Glazbu riječkog benda Jonathan čuli smo u Matanićevim 'Novostima'

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Riječ je o honorarima koji se odnose na glazbena djela u serijama i filmovima koje su gledali korisnici platforme na teritoriju RH od 2016. do 2019. godine, a primit će ih, između ostalih, i članovi benda Jonathan te Damir Urban

Nakon što je 2020. godine potpisan ugovor o licenciranju glazbenih djela s najvećim svjetskim 'video na zahtjev' (VOD) servisom Netflix, stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja u studenom 2021. po prvi puta isplaćuje autorske honorare s ove popularne platforme.

Riječ je o honorarima koji se odnose na glazbena djela u serijama i filmovima koje su gledali korisnici Netflixa na teritoriju Republike Hrvatske od 2016. do 2019. godine.

Obrada podataka koje je dostavio Netflix, a provela služba ZAMP, pokazuje uzastopan i pouzdan rast streaminga kao i razvoj ponude ovog servisa iz godine u godinu.

U prvoj godini platforma je u Hrvatskoj nudila gotovo 43 tisuće pojedinačnih naslova (filmova i epizoda serija), dok je za 2019. godinu ta brojka prešla 163 tisuće pojedinačnih naslova. Nakon obrade podataka za više od 33 milijuna pojedinačnih streamova svih tih sadržaja kroz spomenute 4 godine, u obračunu sudjeluje više od 15 tisuća autora i nositelja prava iz cijelog svijeta.

Među njima su i domaći autori, članovi HDS-a, čija se djela koriste u serijama i filmovima dostupnima na Netflixu. Svoje honorare tako će, između ostalih, dobiti i autori glazbe u domaćim filmovima poput drame 'Ti mene nosiš' ('You carry me') ili oni čija su se djela koristila u prvim dvjema sezonama uspješne političko-dramske serije 'Novine' ('The Paper').

Podsjetimo, za film 'Ti mene nosiš' glazbu su radili talijanski skladatelj filmske glazbe Teho Teardo te Nikola Božović, dok je u Matanićevim novinama zastupljena glazba riječkog benda Jonathan - između ostalih i duet s Lovely Quinces - a čuli smo i pjesme benda Quasarr te Damira Urbana.

Podaci koje je obradila stručna služba Hrvatskog društva skladatelja otkrivaju i gledateljske preferencije korisnika Netflixa u Hrvatskoj: od serija, u 2016. i 2017. godini najviše se gledala 'Stranger Things', 2018. su to bili 'Prijatelji', dok je serija 'Sex Education' dominirala tijekom 2019. godine.

Kada je riječ o filmovima, 2016. godine najgledanija je bila crna komedija 'Look who's back', 2017. 'Zootopia', 2018. godine teen komedija 'To All the Boys I’ve Loved Before', a 2019. krimi komedija 'Murder Mystery'.

Za HDS ZAMP, ovo je nastavak uspješnog digitalnog poslovanja i otvaranje još jednog izvora prihoda za autore glazbe ili nositelja prava na nju:

'Naša služba odavno je prepoznala važnost kvalitetne monetizacije digitalnog tržišta. To se više ne smatra izvorom prihoda u budućnosti, već sadašnjosti. Iznosi za pojedinačne autore još uvijek nisu veliki, ali Netflix i Video na zahtjev usluge općenito u stalnom su porastu. Mi smo se na to pripremili na vrijeme i, kao jedno od vodećih društava u regiji po tom pitanju, za naše članove ostvarili trenutno najbolju moguću poziciju na online terenu. O prilikama koje se na njemu nude autorima i glazbenicima bit će puno govora i na skoroj Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji (MAKK) 2. i 3. prosinca u Zagrebu, na koju pozivam sve zainteresirane,' rekao je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

Podaci koje je obradila stručna služba Hrvatskog društva skladatelja otkrivaju i gledateljske preferencije korisnika Netflixa u Hrvatskoj:

od serija, u 2016. i 2017. godini najviše se gledala 'Stranger Things', 2018. 'Prijatelji' dok je serija 'Sex Education' dominirala tijekom 2019. godine.

Kada je riječ o filmovima, 2016. godine najgledanija je bila crna komedija 'Look who's back', 2017. 'Zootopia', 2018. godine teen komedija 'To All the Boys I’ve Loved Before', a 2019. krimi komedija 'Murder Mystery'.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!