NAGRADE NAJBOLJIMA

Hrvatski filmovi nagrađeni na festivalu FeKK YU u Ljubljani

27.08.2018 u 17:18

Bionic
Reading

Kratkometražni dokumentarni film 'Lovettovi' Igora Bezinovića proglašen je najboljim filmom natjecateljskog programa nedavno završenog festivala kratkometražnog filma FeKK YU, a Nagradu kritičara dobili su filmovi 'Precijenjena dramaturgija' Sunčice Ane Veldić i 'Iva' Maje Alibegović.

Bezinovićev film nagrađen je, ističe međunarodni žiri u obrazloženju, kao 'nevjerojatno zabavna, višeslojna vizija svijeta rada i života na internetu danas, koja - s lakoćom i maštom - istražuje odnos spola i moći'.

U žiriju su bili Carmen Gray (filmska kritičarka, novinarka i selektorica), Nika Autor (vizualna umjetnica) i Delphine Jeanneret (selektorica i profesorica na Sveučilištu za umjetnost i dizajn u Ženevi).

Nagradu žirija kritičara (Veronika Zakonjšek, Žiga Brdnik i Peter Žargi) nagradio je dokumentarac 'Precijenjena dramaturgija', prikazan u sekciji FeKK YU, zbog 'autorskog pristupa vlastitom filmskom obrazovanju, filmskim klišejima, sebi kao redateljici i veterinarki u inovativnom, duhovitom, radikalnom, (samo)ironičnom i kritičnom smislu'.

U sekciji FeKK SLO isti je žiri nagradu dodijelio filmu 'Iva', nastalom u produkciji Akademije dramske umjetnosti,  za 'intimni portret Ive u kojem se zrcali društvo koje sve više diktira ideale izgleda, ljepote i uspjeha'.

Ukupno je u raznim programima slovenskog festivala posvećeno djelima autora s prostora bivše Jugoslavije, bilo 14 hrvatskih filmova, a Glavna nagrada dodijeljena je filmu 'Najtopliji dani ljeta' srpske redateljice Maše Šarović. Festival se u svom četvrtom izdanju održao od 20. do 25. kolovoza.