rabat

Hrvatska u fokusu marokanskog filmskog festivala

14.11.2023 u 09:32

Bionic
Reading

Hrvatska i hrvatski filmovi, izbor iz suvremene hrvatske kinematografije s naglaskom na žensko stvaralaštvo, u fokusu su ovogodišnjeg, 28. Međunarodnog festivala autorskog filma u Rabatu, koji traje u Rabatu do 17. studenoga.

Fokus program, realiziran u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i u partnerstvu s Veleposlanstvom RH u Kraljevini Maroko, predstavlja filmove "Murina" Antonete Alamat Kusijanović, "Sedmo nebo" Jasne Nanut, "Uzbuna na Zelenom Vrhu" Čejen Černić, "Zbornica" Sonje Tarokić i ovogodišnji hrvatski kandidat za nominaciju za nagradu Oscar "Tragovi" Dubravke Turić.

"Bosanski lonac" Pave Marinkovića dio službene konkurencije, "Veće od traume" Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski dio je dokumentarne sekcije, a "Dnevnik Pauline P." Nevena Hitreca prikazuje u sklopu programa filmova za djecu, najavljeno je iz HAVC-a .

Međunarodni festival autorskog filma u Rabatu (FICAR) posvećen je hrabrim, zahtjevnim, inteligentnim i radikalnim autorskim radovima koji ruše klišeje. Ovogodišnje izdanje donosi filmove iz 40 zemalja.