HOMMAGE DANILU KIŠU

Hrvatska premijera Buljanove 'Grobnice za Borisa Davidoviča'

05.08.2014 u 18:35

  • +4

Hrvatska premijera Buljanove 'Grobnice za Borisa Davidoviča'

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala/PIXSELL

Bionic
Reading

U sklopu Međunarodnog festivala suvremenog kazališta Zadar snova premijerno je u ponedjeljak za hrvatsku publiku u kazalištu lutaka izvedena predstava 'Grobnica za Borisa Davidoviča', prema djelu Danila Kiša

Predstava nastala u srpsko-slovensko-hrvatskoj koprodukciji praizvedena je na Mittelfestu u Italiji gdje je izazvala pozornost uglednih talijanskih kritičara. Redatelj Ivica Buljan predstavu je radio prema djelu Danila Kiša, čija je knjiga novela 1976. izazvala nezapamćenu buru jugoslavenskih kritičara. Napadnut je zbog progovaranja o zlu u svim sferama života, staljinovskim progonima i devijacijama nakon Oktobarske revolucije. Najveći pisac postmodernizma na ovim prostorima, nakon neviđene hajke odlazi u Pariz i odbija davati intervjue domaćim medijima.

Za redatelja Buljana, predstava je hommage takvom duhovnom velikanu koji je ostao etički uzor generacijama koje su došle nakon njegove smrti krajem 80-ih godina. Budući je Kiševo štivo dosta kompleksno, Buljan ga pokušava približiti široj publici kroz više kutova gledanja pa predstavu istovremeno bazira na rock performansu i fizičkom teatru, na nečem što pruža iskustvo postdramskog kazališta posljednjih 20 godina.

Predstavu je do sada vidjela publika u Italiji i Beogradu, a nakon hrvatske premijere na Zadru snova, na jesen se očekuje u Zagrebu i Ljubljani.