'kupus od filma'

HRT je večeras prikazao 'slavnog' Vrdoljakovog 'Generala'. Evo što je naša Zrinka Pavlić o filmu pisala 2019. godine

20.11.2021 u 00:08

Bionic
Reading

Filmskoj kritičarki Vrdoljakov uradak - blago rečeno - i nije baš sjeo

Nakon izlaska dugoočekivanog Vrdoljakovog filma o generalu Gotovini u srpnju 2019. godine - u kojega je HRT 'upucao' milijune - kritika je bila uglavnom sablažnjena. Redatelju su se, između ostalog, spočitavali kič i patetika, zamorni dijalozi, loš scenarij i romantiziranje povijesti. Ništa bolje nije prošla niti serija koja je uslijedila: kritika ju je pokopala, svrstavši je u rang sapunica. Sve u svemu, 'epska saga' o slavnom hrvatskom generalu ispala je poprilični fijasko, unatoč činjenici da je film 'General' po svoj prilici najveći produkcijski podvig u hrvatskoj kinematografiji još od raspada Jugoslavije.

'General' na IMDB-u s današnjim datumom ima ocjenu 3.0.

O filmu je, dakako, u to doba pisala i naša TV i filmska kritičarka Zrinka Pavlić. Podsjećamo na njezin tekst kojega u cijelosti možete pročitati ovdje.

'Najnoviji Vrdoljakov film, 'General', film o životu generala Ante Gotovine, nije baš požnjeo neki veliki uspjeh na pulskom filmskom festivalu, a koliko vidim, ni kritičari baš ne pjevaju jednoglasne hvale. Naravno, s obzirom da je riječ o istaknutom zapovjedniku iz Domovinskog rata i o ličnosti na koju se kunu svi veliki domoljubi i branitelji, autori filma već unaprijed imaju spreman protuargument svakoj kritici. To pljuju svi oni koji ne vole Hrvatsku, ne poštuju dignitet Domovinskog rata i tako dalje.

No čak i ako se zanemare sve ideološke priče, film 'General' jednostavno je loš. Loše je scenaristički posložen, zbrkan je, nejasan i iz njegova se gledanja stječe dojam da je Vrdoljak zapravo snimao seriju, u kojoj je vjerojatno priča nešto potpunije i logičnije ispričana, a onda je, kad je već obećao i film, namontirao one ficleke iz serije koji su mu najdraži. Ili već nešto slično,' napisala je Zrinka Pavlić 2019. godine. Ostatak njezine kritike pročitajte na ovoj poveznici.