zločesti dečko francuske književnosti

Houellebecqov pornić će biti objavljen usprkos autorovom pokušaju da ga zabrani

29.03.2023 u 10:50

Bionic
Reading

Amsterdamski sud odbio je pritužbe francuskog autora protiv filma koji ga prikazuje u snošaju s mladom ženom

Nizozemski umjetnički kolektiv dobio je dozvolu za objavu eksperimentalnog erotskog filma koji prikazuje Michela Houellebecqa u snošaju s mladom ženom, presudio je nizozemski sud sa sjedištem u Amsterdamu. Vijest je prenio Guardian.

Amsterdamski okružni sud je u utorak odbio pritužbu Houellebecqa i njegove supruge Qianyun Lysis, koja je nastojala spriječiti distribuciju filma "KIRAC 27" umjetničkog kolektiva Keeping It Real Art Critics, kao i foršpana koji je objavljen na stranicama kolektiva prošlog mjeseca, ali je ubrzo povučen.

Isječak prikazuje šezdesetsedmogodišnjeg "zločestog dečka" francuske književnosti kako leži u pidžami pored žene u spavaćici, pušeći i smijući se.

Prema presudi, ideju da Houellebecq nastupi u filmu je prva iznijela piščeva supruga u cilju "prevladavanja njegove potištenosti" u jesen 2022. godine. Houellebecq i redatelj Stefan Ruitenbeek su zatim raspravljali o planovi da snime "umjetničko djelo u kojem se propituje granica između fikcije i stvarnosti".

Nakon što je stigao u Amsterdam na snimanje, a bilo je to 1. prosinca prošle godine, pisac je potpisao privolu za snimanje filma koji će možda biti eksplicitan. Jedino na što nije pristao je da njegove genitalije budu prikazane u istom kadru s njim.

Sud je to predstavio kao ključno, s obzirom na to da se gledatelji pitaju jesu li u filmu doista pristune Houellebecqove genitalije ili se radi o zamjeni.

Više pročitajte na stranicama Guardiana.