USUSRET oi u TOKIJU

HOO i Društvo hrvatskih književnika pokreću natječaj za haiku pjesnike

26.02.2021 u 17:26

Bionic
Reading

U svrhu promocije Olimpijskih igara u Tokiju i zemlje domaćina Japana, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Društvo hrvatskih književnika (DHK) potpisali su u prostorijama nacionalne olimpijske udruge u Zagrebu sporazum o pokretanju natječaja za haiku pjesnike pod nazivom Prema suncu - ususret Olimpijskim igrama u Tokiju

U povijesnom podsjetniku na početke modernog olimpizma čelnik HOO-a Zlatko Mateša ukazao je na činjenicu da se na nekoliko početnih izdanja Olimpijskih igara prakticiralo i natjecanje u kulturno-umjetničkim postignućima, pa tako i u poeziji.

Sada bi, ovaj svojevrsni povratak 'korijenima' olimpizma, uz potporu Japanskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, ipak poslužio samo kao uvertira u Olimpijske igre u Tokiju (23. srpnja - 8. kolovoza 2021.).

Prije nego što je stavio potpis na sporazum, predsjednik DHK-a Zlatko Krilić izrazio je zadovoljstvo povratkom poezije u okrilje olimpizma i najavio susret u domu hrvatskih književnika na dodjeli nagrada najuspješnijima na skorašnjem natječaju.

Glavni tajnik DHK-a Marko Gregur kazao je kako se očekuje dobar odaziv 'jer se za Hrvatsku može reći i da je velesila haiku poezije budući da su naši pjesnici za svoje uratke dobivali nagrade čak i u samom Japanu'.

Naziv natječaja Prema suncu - ususret Olimpijskim igrama u Tokiju, na neki način određuje i tematski okvir u kojem će kandidati, s najviše dvije haiku pjesme, moći konkurirati za tri glavne nagrade (3000, 2000 i 1500 kuna), iako neće biti striktno usmjeren samo na sport i olimpizam. Koordinatorica natječaja ispred HOO-a bit će voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju Ljiljana Ujlaki Šubić. 

Do početka Olimpijskih igara u Tokiju planira se održati promocija DHK-a i našeg haiku pjesništva u hrvatskom gradu-prijatelju Tokamachiju.