'MENI SE TO GLEDA'

HND podupire kampanju redatelja protiv HRT-a: Javna nacionalna TV kuća sustavno zanemaruje svoje zakonske obaveze

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 16.07.2019 20:49
  • Objavljeno 16.07.2019 u 20:49
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: MSTG

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je u utorak da podupire kampanju 'Meni se to gleda, HRT ne da' Društva hrvatskih filmskih redatelja jer ona 'inzistira na transparentnom poslovanju javne nacionalne televizijske kuće'

'Hrvatska radiotelevizija sustavno zanemaruje svoje zakonske obaveze, ne poštuje kvote prikazivanja europskih i hrvatskih audiovizualnih djela, destruktivno se odnosi prema hrvatskoj kinematografiji te ne poštuje prava filmskih autora', ističe se u priopćenju.

Kako se dodaje, HRT mora početi poslovati prema zakonima, pravilnicima i ugovorima s Vladom RH, poštujući i tretirajući filmske autore kao prirodne saveznike.

Redatelji su prošli tjedan pokrenuli kampanju, potaknuti rezultatima posljednjeg javnog poziva HRT-a i odluke da 'uz problematiziranje trajanja filmova te uz nestručne i uvredljive recenzije' odbije emitirati 34 hrvatska filma, prikazana na 353 festivala i ovjenčana s 86 međunarodnih i nacionalnih nagrada, među kojima je i ona najviša koju Republika Hrvatska dodjeljuje za filmsku umjetnost.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: DHFR

Traže da osobe odgovorne za rezultate spornog javnog poziva ubuduće ne budu uključene u slične postupke i procjene te da za nestručne i uvredljive recenzije snose odgovornost. Stoga pozivaju HRT da što prije objavi novi javni poziv pridržavajući se temeljnog Zakona o HRT-u i Ugovora između HRT-a i Vlade.

HRT je u svom priopćenju kampanju ocijenio nekorektnom, navevši da je u ovoj godini do sada ugovorio nabavu djela u ukupnom bruto iznosu od 38.678.873 kuna te su u tijeku postupci nabave 25 dokumentarnih i igranih djela neovisnih proizvođača.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!