NA BUDŽET GRADA

Histrioni 'čudnovatim partnerstvom' iz privatnog sele u javni sektor

23.11.2015 u 14:25

Bionic
Reading

Zagrebačka Gradska skupština odlučivat će na sljedećoj sjednici o osnivanju Centra za kulturu Histrionski dom, a među ostalim, u obrazloženju prijedloga da Grad dobije još jednu javnu ustanovu u kulturi na svom budžetu navode se iznimno veliki troškovi pogona koji godinama vodi Zlatko Vitez

Portal Teatar.hr objavio je da 'čudnovata domaća praksa privatno-javnog partnerstva dobiva još jedan primjer za udžbenike'. Riječ je o tome da će se na sljedećoj sjednici Gradske skupštine odlučivati o osnivanju Centra za kulturu Histrionski dom kojem će osnivači biti Grad i Glumačka družina Histrion, a obje strane će u osnivanje nove ustanove u kulturi uložiti po 10 tisuća kuna. Dodatak je taj da će se Grad pridružiti s još 1.200.000 kuna za programske izdatke, a time će Histrioni iz privatnog prijeći u javni sektor i to u potpunosti na račun gradskog budžeta.

Teatar.hr podsjeća da je Grad Zagreb 2007. u obnovu kina čiji prostor koriste Histrioni uložio gotovo 30 milijuna kuna. Problem vide u tome da taj javni prostor gotovo da i nije služio drugim pripadnicima nezavisne scene, što je bila prvotna ideja. Novom odlukom, koja će Histrione iz privatnog prebaciti u javni sektor, ostat će im isti, opremljen i renoviran prostor, a Grad će preuzeti financijsku odgovornost.

Podsjećamo da je Zlatko Vitez, ravnatelj Histriona, odbio primiti Nagradu Grada Zagreba jer mu je, kako je tvrdio, smanjen priljev gradskog novca. Ubrzo nakon toga zagrebački gradonačelnik imenovao ga je savjetnikom za kulturu. Iz obrazloženja potrebe za osnivanjem Centra za kulturu Histrionski dom da se iščitati i da je pokrivanje 'iznimno velikih troškova održavanja' još jedna pomoć ekipi koju okuplja Zlatko Vitez. Unatoč tome što su, kako doznaje Teatar.hr, Histrioni prošlu godinu završili u plusu od 1,7 milijuna kuna.