potpora žrtvama

HDLU objavio upute za postupanje u slučaju seksualnog nasilja

  • Autor: D. Su./Kultura
  • Zadnja izmjena 18.02.2021 15:40
  • Objavljeno 18.02.2021 u 15:40
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Potaknuto brojnim recentnim javnim istupima o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika kao znak potpore žrtvama i potencijalnim žrtvama objavilo je na svojim stranicama tekst s uputama o tome što treba napraviti u slučaju takve vrste nasilja.

Kako napominju, nedavni istupi umjetnica i umjetnika o slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja snažno su odjeknuli u široj društveno javnosti, pa su željeli doprinijeti podizanju svijesti o problemu nasilja.

Dokumentom, u čijoj im je izradi pomogla Ženska soba, nastoje uputiti sve sadašnje i buduće članove i suradnike, kao i ostale djelatnike u kulturi o načinima postupanja ukoliko dođe do bilo kojeg oblika nasilja ili zlostavljanja.

U tekstu, objavljenom na https://www.hdlu.hr/, žrtve se ohrabruje da prijave kazneno djelo, unatoč strahu od počinitelja, od stigmatizacije, nepovjerenja u sustav jer se ono mora sankcionirati.

"Svjesni smo da to može biti teško i zahtjevno, ali je prijava nužan korak u pokretanju mehanizama predviđenih za sankcioniranje počinitelja za koje se utvrdi da su počinili kazneno djelo", ističe se.

Navedene su konkretne upute kako prijaviti kazneno djelo, kome i kako napisati kaznenu prijavu, te objavljena poveznica sa šprancom za izradu kaznene prijave.

U tekstu se preporučuje i da se žrtve obrate organizacijama koje se bave pružanjem podrške osobama koje su preživjele seksualno nasilje za pomoć pri ostvarivanju prava koja vam pripadaju.

"Stručan tim educiranih osoba uvijek vam stoji na raspolaganju za pomoć oko svih aspekata prijave kaznenog djela, pravnih pitanja i prolaska kroz sudski postupak", dodaje se.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!