Premijerni nastup

Gudači La Scale i Matej Meštrović izveli 'Četiri godišnja doba' na Melodijama Jadrana

23.06.2024 u 09:56

Bionic
Reading

U sklopu posebnog izdanja Melodija Jadrana, večeri klasične glazbe – 'Melodije Classic', gudači čuvene milanske La Scale i hrvatski pijanist i skladatelj Matej Meštrović izveli su remek djelo 'Četiri godišnja doba' baroknog virtuoza Antonija Vivaldija u aranžmanu Mateja Meštrovića, a pod ravnanjem maestra Mirana Vaupotića

Gudači La Scale po prvi put došli su u Split, a tim povodom Melodije su se nakratko preselile u Meštrovićeve Crikvine – Kaštilac.

'Ovo je bilo potpuno senzacionalno, veličanstveno, čudesno. Zahvalan sam orkestru i publici na ovako sjajnim reakcijama. Posebno sam sretan jer smo Runjićevog 'Galeba' uspjeli uklopiti u 'Četiri godišnja doba' baš ovdje u Splitu, na Melodijama Jadrana i dodirnuti i svojevrsnu himnu Splita i Dalmacije', rekao je Matej Meštrović netom nakon izvedbe. Koncert je obilježila vrhunska tehnika i pun zvuk orkestra, koji je prvi put nastupao u ovome prostoru.

'Prije 15ak godina prvi sam put došao u Split i zaljubio se u ovaj grad, a večeras mi je bila iznimna čast izvoditi Vivaldija u Meštrovićevom aranžmanu. Muzicirati s Meštrovićem istinska je radost, riječ je o velikom muzičaru i sjajnom čovjeku koji ima sve kvalitete vrhunskog glazbenika današnjice', rekao je Davide Alogna, solist La Scale.

'Izuzetno je zadovoljstvo surađivati s vrhunskim glazbenicima La Scale, koji su se oduševili spojem talijanskog virtuoza Antonija Vivaldija i aranžmana Mateja Meštrovića, koji je u Četiri godišnja doba ubacio i poznatu sekvencu iz pjesme 'Galeb i ja'. To je bio posebni dodatak koji je oduševio domaću publiku', rekao je maestro Miran Vaupotić.

'Četiri godišnja doba' ciklus je četiriju koncerata za violinu i orkestar, koje je Vivaldi skladao 1723. godine inspiriran prirodom i životom. Djelo, koje osvaja publiku više od 300 godina, smatra se velikim doprinosom klasičnoj glazbi. Podsjetimo, prvu večer Melodija Jadrana otvorio je Gibonni velikim koncertom u Galeriji Meštrović, na kojem mu se kao gošća pridružila popularna američka skladateljica i pjevačica Stephanie Sound.

Publika je tako mogla uživati u hitovima poput Tempere, Oprosti, Mirakul, Libar i dr. Danas, 23. lipnja, očekuje nas finalna večer, Večer novih pjesama –'Hit ljeta' u kojoj će svoje pjesme predstaviti vodeća imena domaće glazbene scene.

Posljednja večer Melodija Jadrana moći će se pratiti u prijenosu uživo na prvome programu Hrvatske radiotelevizije od 21.10 sati.