SAJAM KNJIGA

Grass, Müller i Franzen u Frankfurtu

05.10.2010 u 14:55

Bionic
Reading

Čini se da je prošlogodišnja literarna anksioznost tvar prošlosti, jer izlagači na ovogodišnjem sajmu knjige u Frankfurtu najavljuju zvučne novitete i gostovanja nobelovaca Güntera Grassa i Herte Müller, a poseban naglasak bit će stavljen na tehnološke promjene na području izdavaštva

Frankfurtski sajam knjige, do čijeg svečanog otvorenja nas dijele tek sati, okupit više od stotinu zemalja i oko 6.900 izlagača.

Broj novih naslova pao je za čak četvrtinu te će za razliku od prošlogodišnjih 402.000 biti izloženo 310.000 novih izdanja. Ipak, najavljene novitete potpisuju neki od najznačajnijih autora današnjice.

Među najočekivanijim gostovanjima su ono nobelovaca Güntera Grassa i Herte Müller te Jonathana Franzena, književnika kojega nazivaju novim Tolstojem.
Franzen će u Frankfurtu predstaviti roman 'Sloboda', najavljenog kao knjigu milenija. Novo djelo 'A Strangeness in My Mind' predstavit će književnik Orhan Pamuk, a riječ je o priči o istambulskoj underground kulturi.

Od noviteta koji očekuju posjetitelje Frankfurta tu je i autorizirana biografija južnoafričkog aktivista i nadbiskupa Desmonda Tutua, autora Allistera Sparksa i njegove kćerke Mpho. Knjiga sadržava razgovore s Dalaj Lamom i Hillary Clinton te nepoznate priče iz Tutuova života, a objavljena je povodom njegova 80. rođendana.

Nakon sedam godina pauze, književnica Anna Funder objavila je novo djelo pod nazivom 'All that I am', roman o antifašističkim aktivistima koji su riskirali život u vrijeme nacističke Njemačke. Iako manje poznata u hrvatskim čitateljskim krugovima, Funder je naklonost svjetske publike osvojila romanom '2003's Stasiland: Stories from Behind the Berlin Wall'.

Tijekom sajma bit će dodijeljene i književne nagrade, od kojih je najznačajnija Mirovna nagrada Njemačke knjižarske udruge. Ta će nagrada posljednjeg dana sajma u nedjelju biti dodijeljena izraelskom književniku Davidu Grossmannu.

Zemlja partner Frankfurtskog sajma knjiga ove je godine Argentina, iz koje će doputovati više od 70 pisaca.

Hrvatski izdavači i ove će se godine predstaviti na vlastitom štandu sa 232 naslova.