ravnatelj splitskog ljeta:

'Grad mora riješiti jesmo li kulturna potreba ili nas treba s ulica uklanjati kao štetočine'

11.08.2017 u 15:29

Bionic
Reading

Najavljujući praizvedbu baleta po romanu Meše Selimovića 'Derviš i smrt', kojom će 14. kolovoza završiti 63. Splitsko ljeto, ravnatelj toga kazališnog festivala Goran Golovko upozorio je kako je manifestacija, koja programe organizira u ambijentalnim prostorima Splita, na otvorenom, postala 'komunalna smetnja' gradu. Povod za takvu ocjenu mu je nekoliko pritužbi komunalne inspekcije koje su zaprimili

'S punim pravom mislim da je 'Splitsko ljeto' postalo komunalna smetnja gradu Splitu, ne samo ugostiteljima, nego i na drugim razinama. Mislim da smo se i previše počeli uklanjati komercijalizaciji u našem gradu', rekao je Golovko na konferenciji za novinare na kojoj je najavio praizvedbu baleta 'Derviš i smrt' koja će se uprizoriti u zatvorenom prostoru, u zgradi splitskog Hrvatskog narodnog kazališta.

Tako je odlučeno, kaže Golovko, 'zbog specifičnosti dramaturške strukture samog diskursa predstave'.

'Primili smo nekoliko pritužbi i prijava komunalne inspekcije i mislim da će ovaj grad morati riješiti je li Splitsko ljeto komunalna smetnja ili kulturna potreba Splita i je li komunalna inspekcija u službi ovog grada i festivala ili se moramo uklanjati kao štetočine i glodavci sa splitskih ulica, parkova i trgova', naglasio je Golovko koji je i intendant splitskog HNK.

Praizvedba plesne predstave po romanu Meše Selimovića 'Derviš i smrt', u koreografiji Igora Kirova i na glazbu Gorana Bojčevskog te po libretu Saše Dimoskog, bit će uprizorena 14. kolovoza, čime će i završiti 63. Splitsko ljeto.

Naslovnu ulogu derviša Ahmeda Nurudina tumači nacionalni prvak Tomislav Petranović, a ostale uloge povjerene su plesačima Baleta HNK Split.

Koreograf Kirov istaknuo je kako je ova baletna praizvedba veliki izazov za njega, plesače i cjelokupan tim koji je angažiran na ovoj predstavi.

'Htio sam uraditi predstavu koja nije apstraktna i osjetio sam kako je moja duša priča', poručio je.

Na novinarski upit prati li ova baletna predstava Mešu Selimovića, Kirov je odgovorio kako je u njoj sve bazirano na onomu što je Selimović napisao u romanu 'Derviš i smrt', a što je prilagođeno današnjem vremenu. 'Ova predstava nije u pokretu, nego u emociji', kazao je.

  • +12
Otvoreno 63. Splitsko ljeto Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Naglasio je i kako je, pripremajući se za 63. Splitsko ljeto, razmišljao o glavnoj temi približavanja kultura i religija, spajanja ljudi i prostora, 'upravo o onome što je u ovom trenutku bolna točka čovječanstva'.

'Priča Derviša je poznata na ovim prostorima i bliska je ljudima. Derviš je simbol duše koja nadilazi sve geografske, religijske i uopće sve vanjske odrednice koje su nam nametnute rođenjem i bivanjem u određenom prostoru', rekao je Kirov.

Petranović je kazao kako je njegova glavna uloga Ahmeda Nurudina iznimno zahtjevna. 'Jezikom tijela kao plesač ću trebati iskazati sva stanja svećenika, koja se tako lijepo čitaju u Selimovićevom romanu', istaknuo je.