Fond solidarnosti Eu

Gotovo 47 milijuna eura za cjelovitu obnovu Muzeja za umjetnost i obrt

22.12.2023 u 13:44

Bionic
Reading

Muzej za umjetnost i obrt zabilježio je još jedan u nizu ključnih trenutaka u procesu obnove muzejske zgrade stradale u zagrebačkom potresu - za njegovu je cjelovitu i energetsku obnovu osigurano gotovo 47 milijuna eura

Sredstva iz Fonda solidarnosti Europske unije i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za nastavak projekta osigurana su potpisivanjem Dodatka III Ugovoru o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava s Ministarstvom kulture i medija RH.

"Riječ je o događaju koji će Muzej za umjetnost i obrt upisati na svoj povijesni put cjelovite obnove koji je započeo 2. prosinca 2022. predajom ključeva zgrade Muzeja izvođačima, čime su započeli radovi prve faze konstruktivne obnove zgrade Muzeja na čelu s bivšim ravnateljem Miroslavom Gašparovićem", podsjećaju iz MUO-a.

"Zahtjevan i dugogodišnji put spašavanja muzejske baštine i zgrade započeo je netom nakon potresa da bi nakon višegodišnjeg truda, napora i priprema natječajne dokumentacije proces obnove jedne od ključnih muzejskih institucija u Hrvatskoj krenuo ulaznom putanjom", ističu u priopćenju.

"Budućnost cjelovite obnove zgrade Muzeja za umjetnost i obrt sada više nije neizvjesna, zahvaljujući suradnji svih dionika u tom procesu, Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba. Ovo je najvažniji dugoročni strateški cilj koji je pred nama i koji moramo realizirati do 30. lipnja 2026. godine“, rekao je ravnatelj Muzeja Sanjin Mihelić na potpisivanju, održanom u četvrtak u NSK.

Tom prigodom zahvalio je stručnom timu Muzeja za umjetnost i obrt, svim djelatnicima, projektantima i arhitektima na čelu s bivšim ravnateljem Miroslavom Gašparovićem koji su uložili ogroman napor da bismo stigli do ostvarenja ovog cilja.