večeras

Gostovanje Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora u varaždinskom HNK

31.05.2023 u 09:15

Bionic
Reading

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu večeras u 20 sati igra predstava 'Immaculata' Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora u režiji Livije Pandur

Predstava je nastala po motivima romana Evanđelje po Mariji Colma Tóibína te je ujedno hommage režiseru Tomažu Panduru.

Riječ je o nesvakidašnjoj, duboko emocionalnoj predstavi. U središtu priče je Isusova majka, snažna figura kršćanske mitologije i pobožnosti koja, međutim, nije toliko prisutna u evanđeljima. U romanu pisac nastoji rekonstruirati njezin pogled na život, prikazujući je – suprotno slici svete vječne djevice iz kršćanske predaje - umornom, skeptičnom i povrijeđenom ženom i majkom. Knjiga Evanđelje po Mariji 2013. ušla je u uži izbor za nagradu Man Booker. Naslovni lik u produkciji SNG-a Maribor tumači Nataša Matjašec Rošker. Scenograf je Marko Japelj, kostimograf Leo Kulaš, autori glazbe Boris Benko i Primož Hladnik, a svjetla Vesna Kolarec.

  • +11
Prizori iz predstave 'Immaculata' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Press

Druga gostujuća predstava u Varaždinu je Ne ti meni Alice (Once Again) koja na Sceni Rogoz varaždinskog HNK igra 01.06. u 20 sati. Predstava je nastala u sklopu projekta "Cabaret kod bijelog zeca" koji je u SNG Maribor osmišljen kako bi glumci realizirati svoje inovativne, hrabre ideje. Polazište za autorski projekt Nataše Matjašec Rošker i Petje Labovića je priča Alisa u zemlji čudesa autora Lewisa Carrolla uz tekstove iz prošlih njihovih predstava i brojne književne i filmske reference. U predstavi dvoje glumaca traga za samim temeljima i granicama kazališta.