NAJSKUPLJI ŽIVUĆI UMJETNIK

Gerhard Richter prodaje svoje slike da bi izgradio domove za beskućnike

29.05.2018 u 12:04

Bionic
Reading

Jedan od najpoznatijih umjetnika na svijetu Gerhard Richter na aukciji prodaje 18 svojih slika, od kojih će se financirati izgradnja 100 domova za beskućnike

Očekuje se da će se na aukciji skupiti do 1,2 milijuna eura, koji idu u Housing First, fond za izgradnju domova za beskućnike. Sredstva od prodaje Richterovih slika odlaze konkretno u pokrajinu Sjeverna Rajna-Vestfalija, u kojoj će se podignuti 100 kuća, u što će više od 420 tisuća eura uložiti i vlasti ovoga područja.

I sam Richter godinama živi u pokrajini, najprije u Düsseldorfu, potom u Kölnu. U Düsseldorfu je studirao umjetnost i radio kao profesor do 1993. U tom gradu, jednom od najskupljih u Njemačkoj, prema procjenama, živi više od 2000 beskućnika.

Gerhard Richter Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Prije nekoliko godina Richteru smo objasnili naš koncept osiguravanja smještaja za beskućnike', rekla je voditeljica projekta Housing First Julia von Lindern, dodajući da se umjetniku ideja jako svidjela te da se odlučio uključiti i omogućiti da se koncept prvi put proširi na Sjevernu Rajnu-Vestfaliju.

Gerhard Richter jedan je od najznačajnijih predstavnika hiperrealizma u njemačkom slikarstvu te najskuplji živući slikar, čija se platna prodaju za desetine milijuna eura. 'Abstraktes Bild', odnosno 'Apstraktna slika' u listopadu 2012. prodana je za 41 milijun eura. Prošle godine proglašen je jednim od najbogatijih Nijemaca. Bogatstvo mu se procjenjuje na oko 700 milijuna eura.

Među radovima koje prodaje na ovoj aukciji su apstrakcije iz serije 'Cage f.ff', po početnoj cijeni od 420 tisuća eura. Može ih se kupiti preko galerije fiftyfifty iz Düsseldorfa.