konačno

Gavella uskoro otvara svoja vrata u Frankopanskoj, evo što je na programu

17.10.2023 u 14:35

Bionic
Reading

U utorak, 17. listopada, obilaskom prostora kazališta 'Gavella', gradonačelnik Tomašević s najbližim suradnicima najavio je skoro otvaranje teatra u Frankopanskoj 10

Gradsko dramsko kazalište Gavella će 27. listopada 2023., nakon višegodišnjeg neigranja u Frankopanskoj, otvorit svoja vrata publici premijerom na novoizgrađenoj maloj sceni teatra, nazvanoj Mala Gavella. Izgradnja nove male scene počela je prije šest godina, a obnova drugih dijelova kazališta nakon potresa, u kojem je kazališna zgrada oštećena.

Nova dvorana opremljena je i novom rasvjetnom, tonskom i video opremom, a usporedno s njezinom gradnjom obnovljen je i atrij kazališta, kao potencijalna treća scena teatra Gavella. Obnova kazališta od posljedica potresa odvijala se u dvije faze; u prvoj su ojačani podrum, nadstroplje Velike scene i bočni zidovi, kao i lukovi iznad gledališta. U drugoj fazi popravljana je unutrašnjost kazališta, uređena su fasade pročelja ulične i dvorišne zgrade, ugrađena je nova stolarija, parket u dvorani... Tijekom obnove na Velikoj sceni zamijenjen je dotrajali dimmerski sustav regulacije rasvjete, ugrađen je novi inspicijentski pult, novi rasvjetni pult, novi razglas. Zahvaljujući svemu ovome Velika scena, na kojoj gledateljice i gledatelji neće primijetiti puno vidljivih promjena, postala je sigurnija i tehnički je osuvremenjena.

  • +24
Tomašević obišao kazalište Gavella Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

U ovoj sezoni, u Gavelli pripremaju niz premijera. 27. listopada otvaraju kazalište premijerom Kozmičkih žonglera Kalmana Mesarića i redatelja Ivana Penovića, koji će igrati na maloj sceni. 3. studenog na sceni Mala Gavella premijera je Modernih oblika patnje, praizvedba drame Dine Vukelić, u režiji Darija Harjačeka, i koprodukciji GDK Gavella i Ludens Teatra. 15. studenog očekuje nas pak prva premijera na Velikoj sceni: Moji tužni monstrumi, praizvedba drame Mate Matišića, u režiji Vite Taufera. Već 20. studenog slijedi zagrebačka premijera predstave koja je nastala u koprodukcijskoj suradnji GDK Gavella, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Narodnog pozorišta Sarajevo i Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Riječ je o dramatizaciji romana Darka Cvijetića, Što na podu spavaš, u režiji Kokana Mladenovića. Ova predstava već je imala svoje uspješne premijere u Novom Sadu i Sarajevu, te je dosad nagrađena s desetak nagrada na festivalima, a o njoj smo tijekom njegovog boravka u Zagrebu razgovarali s Darkom Cvijetićem. Taj razgovor možete čitati na ovoj poveznici.

U studenom su tu 36. Gavelline večeri te, u atriju kazališta, premijera predstave Spaljena, autorskog projekta Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića. Nakon toga slijedi prva hrvatska izvedba hvaljene drame Floriana Zellera, Majka, u režiji Enesa Vejzovića, ponovno na sceni Mala Gavella. A na njoj će u siječnju premijeru imati i koprodukcija GDK Gavella i Kazališne grupe DeFacto, s adaptacijom nagrađivanog romana Milene Marković, Deca, u režiji Saše Božića.

Slijedi, u veljači, premijera na Velikoj sceni: Kraljevo Miroslava Krleže, u režiji Krešimira Dolenčića, koji na igru poziva velik dio našeg ansambla. Zatim, u ožujku, u suradnji GDK Gavella i Kazališta Virovitica, priprema se premijera Šepavog Billyja s Inishmana, Martina McDonagha, u režiji Dražena Ferenčine, a posljednja premijera koja nas očekuje u sezoni, u travnju 2024., Euripidova je Medeja, u režiji Franke Perković.

"Sezona kojoj se radujemo izuzetno je bogata, s čak deset premijera i jednim festivalom, a događanja, poput glazbenih nastupa, koncertnih izvedaba, promocija... bit će još. Novoizgrađeni i novoobnovljeni prostori pružaju nam i nove mogućnosti: otvaranje vrata nekim novim suradnjama, ponajprije s Akademijom dramske umjetnosti i umjetničkim organizacijama s nezavisne scene, do nekih nekazališnih događanja. U razdoblju od zagrebačkog potresa 2020. godine, kazalište Gavella postavljalo je nove naslove i igralo stare u Kući za ljude i umjetnost Lauba, Tunelu Grič, Kulturnom centru Travno, atriju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Centru za kulturu Trešnjevka, Zvjezdarnici Zagreb..., kao i u koprodukcijskim suradnjama s kazalištima u Osijeku, Splitu, Zadru, Vinkovcima, Koprivnici, Bjelovaru, Požegi, Novom Sadu, Sarajevu i Zagrebu. Povratak kazališta Gavella u Frankopansku očekujemo s velikim nestrpljenjem i uzbuđenjem", poručili su iz Gavelle.