karlovac

Galerija Vjekoslav Karas predstavila djela iz zbirke kolekcionara Sumine

15.12.2022 u 10:09

Bionic
Reading

Izložba 'Kolekcija obitelji Sumina' kojom se predstavlja zbirka uglednog karlovačkog kolekcionara, otvorena je u srijedu u Galeriji Vjekoslav Karas u Karlovcu, a među izloženima ističu se djela Vjekoslava Karasa, Slave Raškaj, Mencija Crnčića, Čikoša Sesije i Ferde Kovačića

"Ovom se izložbom javnost upoznaje s umjetničkim blagom karlovačkog kolekcionara umjetnina i istaknutog poduzetnika Nikole Sumine te se odaje počast njegovu kolekcionarskom radu", rekla je kustosica i autorica izložbe Antonija Škrtić.

"Među izloženim djelima posebno je izdvojila "Portret Stjepka Ljuboje Lopašića" koji je nakon povratka sa školovanja u Rimu naslikao ilirac Vjekoslav Karas, a riječ je o reprezentativnom portretu, o remek-djelu hrvatskog slikarstva 19. stoljeća", dodala je Škrtić.

Iz zbirke Sumina koja se sastoji od ukupno 196 djela 66 autora, sada je izloženo 70 djela 33 autora, no sva su djela katalogizirana i reproducirana u publikaciji.

Izloženi su, uz ostalo, "Groblje na Dubovcu" Jakova Šašela, akvareli, gvaševi i ulja Slave Raškaj, ulja njezinih znamenitih suvremenika Mencija Clementa Crnčića, Bele Čikoša Sesije i Ferde Kovačevića.

Tu su i rani rad Ljube Babića "Riječni pejzaž", radovi Ivana Stošića, Mirona Makanca i Ljudevita Šestića, a karlovačko slikarstvo druge polovice 20. stoljeća predstavljaju radovi Alfreda Krupe, Franje Korena, Đorđa Petrovića i Daniela Butale.

Posjetitelji na izložbi mogu pogledati i djela Josipa Vanište, Miroslava Šuteja, Ede Murtića i Vasilija Jordana.

Značajnu skupinu u kolekciji obitelji Sumina čine radovi nastali na Zimskoj likovnoj koloniji (ZILIK) u organizaciji Dječjeg doma "Vladimir Nazor" u Karlovcu koje je Nikola Sumina kao vlasnik tvrtke Mercury d.o.o. pribavio kroz dobrotvorni rad.

Škrtić naglašava važnost privatne inicijative u zaštiti i očuvanju nacionalne i lokalne umjetničke baštine, pa tako i plemićke obitelji Zrinski i Frankopan, grofa Lavala Nugenta, istaknutog političara i mecene Karlovčanina Ljudevita Vranyczany-Dobrinovića, tvorničara Antuna Dobryja, dr. Antuna Neimarevića, obitelji Jelačić, karlovačkog novinara i publicista Nikole Perića i drugih.

Cilj kolekcionara uvijek je isti; upotpuniti zbirku prema odabranom sustavu ili ideji, a koncept kolekcionara Nikole Sumine bio je skupiti slike, crteže i grafike koje su nastale na području uz tok rijeke Kupe ili likovnih djela čiji su autori živjeli i radili na tom području od 19. stoljeća do danas, rekla je Škrtić.

Izložbu je u povodu Dana Muzeja grada Karlovca otvorio gradonačelnik Damir Mandić. Naglasio je da je za Nikolu Suminu kolekcionarstvo način dijeljenja, a javnost ga bolje poznaje kao humanitarca nego kao kolekcionara.

Gradonačelnik Mandić je ujedno Muzeju grada Karlovca čestitao njegov dan, uz riječi da je "idealan način obilježiti svoj dan izložbom koja u temelju ima karlovačke slikare i Karlovac kao inspiraciju".

Nikola Sumina rekao je kako je zbog njegovog kolekcionarstva ponekad trpila i obitelj. Za sliku "Portret Stjepka Ljuboje Lopašića" digao je kredit samo da bi se Karas vratio u svoj Karlovac, istaknuo je, dodavši kako se dići slikama, Šuteja, Slave Raškaj, Babića, Vanište i drugih, koje su obogatile njegovu zbirku, ali i Karlovac.

Izložba je otvorena do kraja veljače.