zaklada josipa vanište

[FOTO] Memorijalnom pločom obilježena adresa kultnog Vaništinog ateljea u Križanićevoj ulici

12.12.2022 u 17:50

Bionic
Reading

Memorijalna ploča izlivena je u Ljevaonici umjetnina Ujević, a cijelim je procesom rukovodio njezin autor, arhitekt Nenad Fabijanić, koji je i sam zalazio u Vaništin atelje na petom katu Križanićeve 11.

"Htjeli smo obilježiti prostor Vaništinog ateljea u Križanićevoj, gdje su se susretali Gorgonaši poput Knifera i Kožarića, Radoslava Putara, Marijana Jevšovara i ostalih, gdje je svraćao i Krleža, gdje je Vaništa do kraja, zapravo, radio i primao ljude. Taj je atelje centar svih razmišljanja Josipa Vanište i bilo nam je u Zakladi žao da prolaznici, studenti, i srednjoškolci ne znaju to" rekao nam je Luka Filipović, art menadžer i jedan od šestero unuka Josipa Vanište koji si je u zadatak uzeo brinuti o njegovoj umjetničkoj ostavštini, pa je osnovao i Zakladu Josipa Vanište koja je 2021. godine u suradnji s likovnim kritičarom Feđom Gavrilovićem izdala i knjigu 'Druga strana'. Djelo daje uvid u nepoznati život umjetnika; donosi korespondencije s kolegama, crteže i zabilješke, crtice s putovanja, kao i njegove komentare dnevno-političkih zbivanja...

Knjiga 'Druga strana' - kako kaže sam Filipović - daje sjajan uvid u Vaništino "arty ludilo" i sigurno će služiti mnogim kunsthistoričarima, studentima i umjetnicima kako u bližoj, tako i u daljoj budućnosti.

  • +5
Memorijalna ploča Josipa Vanište i Luka Filipović, predsjednik Zaklade Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Inače, sama memorijalna ploča izlivena je u Ljevaonici umjetnina Ujević, a cijelim je procesom rukovodio njezin autor, arhitekt Nenad Fabijanić, koji je i sam zalazio u Vaništin atelje na petom katu Križanićeve 11. Podsjetimo, i mi smo boravili u tom legendarnom prostoru nekoliko sati krajem prošle godine, a tu reportažu možete čitati na ovoj poveznici.

  • +11
Biblioteka Josipa Vaništa Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Na ploči - koja je izvedena u klasičnoj Vaništinoj liniji - radilo se dvije godine, sasvim u aranžmanu Zaklade, a najveći je problem, kako nam je rekao Filipović, bilo iskomunicirati sve potrebne dozvole s Gradom Zagrebom da se ploča zaista i postavi. 

"Autor ploče Fabijanić ovim se radom htio odužiti njihovom stvaralaštvu, odnosu, suradnji koja je bila briljantna do kraja. Taj je odnos, rekao bih, bio čak prijateljski", rekao nam je još Filipović, dodajući kako Zaklada ima još mnogo otvorenih stavki vezano uz očuvanje Vaništine ostavštine u Hrvatskoj, posebice u Zagrebu i Karlovcu gdje je umjetnik rođen.

"To je jedan dugotrajan posao s mnogim frustrirajućim elementima, gdje institucije, jednostavno, ne prate vaš ritam. Ja sam i ovom pločom pokušao otići mimo svega toga; sami smo je izradili, sve smo organizirali a institucijama je samo ostalo da nam daju dozvolu. I za to su im trebale pune dvije godine. No, idemo dalje, ostalo nam je još posla. Vaništa još nema ulicu u Zagrebu, a nedavno smo se jedva izborili da uđe u skup imena kojima će se one davati u budućnosti," zaključio je Luka Filipović, neumorni čuvar djedove baštine i predsjednik Zaklade Josipa Vanište.