RADOVI IZ CIJELE EUROPE

Galerija Bačva: Otvoren Međunarodni festival ilustracija ‘36 Mountains’

15.09.2020 u 22:56

Bionic
Reading

U galeriji Bačva u Zagrebu otvoren je Međunarodni festival ilustracija 36 Mountains

Međunarodni festival ilustracija 36 Mountains, koji petu godinu zaredom u specifičnoj izlagačkoj formi predstavlja domete u suvremenoj ilustraciji, otvoren je u utorak u galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

‘Ove godine predstavljamo radove 24 umjetnika iz Hrvatske, Srbije, Francuske, Italije, Njemačke i Danske’, a iako je festival posvećen crtežu i ilustraciji, oni se izražavaju u raznim formama’, rekla je organizatorica festivala Jelena Bando.

Naziv 36 Mountains odnosi se na seriju radova krajobraza japanskog umjetnika Katsushike Hokusaija pod nazivom ‘36 Views of Mount Fuji’, što je odredilo i specifičan koncept za predstavljanje umjetnika, dodala je.

Ta je njegova serija odabrana jer, kaže Bando, umjetnički život nije lak i simbolički svaki se umjetnik na svom putu penje na planinu. Za ovaj festival radove realizira u unaprijed određenom formatu, posebno dizajniranom 'harmonika' bloku japanskog stila čije prazne stranice ispunjava, no ima slobodu u odabiru teme, izričaja i tehnike.

‘Namjerno smo dali zadani format tako da umjetnici koji se predstavljaju na izložbi imaju jednake kriterije i ne mogu, primjerice, veličinom svog djela preuzeti pažnju gledatelja i 'pojesti' druge’, rekla je Bando.

Kao posebnost ovogodišnjeg festivala ističe se sam postav - galerija je zamračena, a blokovi su izloženi na policama što im daje levitirajući efekt.

‘Djela osvjetljava samo svjetlosna instalacija i posjetitelj mu se mora približiti da bi ga razgledao, čime se dobiva intimni trenutak’, napomenula je.

Među izloženim radovima je i onaj francuskog umjetničkog kolektiva Atelier McClane, s obzirom na to da je Francuska ovogodišnji partner festivala. Ističe se i slovenski autor Leon Zuodar čiji blok sadrži 36 malih fanzina, potom blok nastao u tehnici kolaža Andreja Drožđana iz Hrvatske te digitalni printovi Valentine Brković iz Srbije.

Festival traje do 20. rujna, a ulaz je besplatan.