KAMP S DOZVOLOM

Frljić postavio šator na riječkom Korzu

26.03.2015 u 14:42

  • +2

Instalacijom na Korzu najavljena premijera Životinjske farme u HNK Ivana pl. Zajca

Izvor: Pixsell / Autor: Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Bionic
Reading

U četvrtak prijepodne, četiri dana pred premijeru 'Životinjske farme' Georgea Orwella u riječkom HNK-u, ekipa predstave i kazališta kojim ravna Oliver Frljić najavila je predstavu instaliravši na Korzu šator, a akciju su nazvali 'Budimo jednakiji' aludirajući na višemjesečno kampiranje branitelja u zagrebačkoj Savskoj cesti

Njihov šator, kazali su iz riječkog HNK-a, ima sve potrebne dozvole, a prilikom postavljanja nijedan zakon RH nije prekršen, tvrde u tom kazalištu koje vrlo angažirano djeluje na aktualna društveno-politička pitanja u Hrvatskoj. Uza svoj šator izvjesili su transparente s porukama 'Svi su jednaki' i 'Ali neki su jednakiji'.

Redatelj Orwellove 'Životinjske farme' je András Urbán, a uloge tumače Olivera Baljak, Igor Kovač, Jelena Lopatić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Nikola Nedić, Damir Orlić i Tanja Smoje.

U najavi predstave stoji da će jedan od najzanimljivijih redatelja u regiji, Andraš Urban pokušati kroz 'Životinjsku farmu' filtrirati truizme neoliberalnog kapitalizma, njegovu proklamiranu 'jednakost šansi' i realnost strukturalnog nasilja u kojem većina nikada ne dobiva nikakvu šansu. Jesu li demokratska prava, koja služe kao instrument za ovjeravanje postojećih konfiguracija moći, sublimacija orvelijanske 'jednakosti jednakijih'? U nacionalnom kazalištu koje je dobilo novu upravu i koje je jasno i glasno deklariralo svoju ideološku poziciju, 'Životinjska farma' predstavlja prostor potencijalne kritičke (auto)refleksije, podsjetnik da nikada ne postanemo jednakiji od onih s kojima želimo biti jednaki te ostanemo imuni na korupciju – podjednako moralnu i materijalnu.