POLEMIKA SE NASTAVLJA

Frljić pita Strenju Linić hoće li na saslušanje privesti i Anu Lederer

18.02.2016 u 13:21

Bionic
Reading

Nakon što je Ines Strenja Linić u srijedu u Saboru prozvala Olivera Frljića zbog poslovanja HNK u Rijeci, u kojem je intendant, on joj je odgovorio otkrivši da je s riječkim HNK-om poslovno surađivala, a na što mu je ona opet odgovorila da je platila porez za stan koji je iznajmljivala kazalištu. No Frljić ne staje i dalje pita saborsku zastupnicu Mosta zašto izvještaje o nadzoru nad poslovanjem kazališta koje on vodi nije tražila od njih ili od Ministarstva financija, nego ih je pozvala na razgovor u Sabor. Podsjeća, riječki HNK nije državna, već gradska ustanova, dok je pod ingerencijom države zagrebački HNK, a on je imao uvjetni nalaz revizije u vrijeme dok je njime upravljala aktualna zamjenica ministra kulture Zlatka Hasanbegovića

'Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić uvrijeđeno je odgovorila na naše jučerašnje reagiranje povodom hajke koju je, praveći se nevinom, pokrenula u Hrvatskom saboru', navode u svom obraćanju Oliver Frljić i Marin Blažević iz riječkog HNK poslanom u četvrtak te dalje navode da Strenja Linić ne pravi matematički nemilosrdnu razliku između mandata bivše intendantice, na koji se odnosi negativan nalaz revizije (2013. godina), i odgovornosti nove uprave (od rujna 2014.).

Novi istup Strenje Linić je dakle ili zla retorička manipulacija, svjesno lažno informiranje javnosti ili rezultat zapanjujuće političke plitkosti. Pitamo se – što je čak gore? Posebno jer – da je ta zastupnica imala ikakve dobre namjere – ona je od Ureda za reviziju, državnog i područnog, mogla dobiti prihvaćeno (!) očitovanje nove uprave u kojem se detaljno navodi sve što je već poduzeto, kao i prezentira plan daljnjeg postupanja prema nalozima revizije. Mogla je i poslati službeni pisani upit, pa čak i okrenuti naš broj telefona, pa bismo joj rado poslali sve službene dokumente o našem poslovanju. Mogla je provjeriti u Ministarstvu financija u kojoj je fazi postupak proračunskog nadzora nad financijskim poslovanjem kazališta do 1. rujna 2014. No umjesto svega toga ona je zaprijetila 'saslušanjem' aktualnog intendanta pred saborskim povjerenstvom, pritom se uopće ne pitajući ni o zakonskoj opravdanosti takva policijskog poziva niti o formalno-pravnom statusu HNK Ivana pl. Zajca u gradu čije neke građane zastupa: riječko narodno kazalište je gradska a ne državna ustanova!', kažu Frljić i Blažević.

U svom obraćanju u četvrtak naveli su da su kopajući po arhivi riječkog kazališta našli podatak da je Strenja Linić iznajmljivala svoj stan kazalištu u periodu za koji je ono dobilo negativnu ocjenu revizije i to ne samo ove iz 2013., koja je bila predmetom rasprave u Saboru, već i u vrijeme prethodne negativne ocjene revizora koju je riječko kazalište dobilo u 2004.

'Pa kad je gospođa Strenja Linić toliko zainteresirana za nepravilnosti u radu nacionalnih kazališta, pa je u dokazivanju istih spremna falsificirati i nalaze Državne revizije, predlažemo joj da se pozabavi onime što je u poslovanju zagrebačkog HNK otkrila ista revizija poslovanja za 2013. godinu, dok je tom kazalištu na čelu bila aktualna zamjenica ministra kulture Ana Lederer. Naime, revizija je u radu te kuće evidentirala niz nepravilnosti: velik minus, višemjesečnu isplatu visokih honorara vlastitim zaposlenicima, besplatno dijeljenje velikog broja ulaznica bez jasnih kriterija i pravila itd. Zastupnicu Strenju Linić također podsjećamo da je ista Ana Lederer sebi i svojoj poslovnoj tajnici povrh plaća isplatila po oko deset tisuća eura honorara za prvih devet mjeseci 2012. godine za poslove za koje drugi zaposlenici HNK već primaju plaću. Nije zanemariva ni činjenica da je u vrijeme intendanture Ane Lederer u tom istom kazalištu često radio njezin tadašnji partner i rođak ministra Hasanbegovića, Ozren Prohić. Što vam je još potrebno, zastupnice Strenja Linić, da se počnete 'stručno' baviti svojim poslom? Hoćete li pred saborsko povjerenstvo pozvati zamjenicu ministra kulture, bivšu intendanticu nacionalnog kazališta nad kojim Država odnosno Vlada ima izravne ingerencije?', zaključuju u svom obraćanju Frljić i Blažević.