ODGOVOR RIJEČKOM NADBISKUPU

Frljić i Blažević: 'Kazalište nije koncentracijski logor!'

12.12.2014 u 19:47

Bionic
Reading

Riječki nadbiskup Ivan Devčić reagirao je na sadržaj kazališne predstave 'Hrvatsko glumište' potaknut pismom jedne vjernice te ustvrdio da su u predstavi, ako su točni njezini navodi, 'bezočno profanirani i obeščašćeni najsvetiji kršćanski simboli: euharistija, križ i Gospa'

U pismu vjernice, koje je riječka nadbiskupija objavila na svojim internetskim stranicama ne navodeći vjerničin identitet, stoji da predstava 'izaziva u najmanju ruku zgražanje te duboko vrijeđa kršćane i Crkvu zbog okrutnog načina da kršćanske simbole i svete predmete koriste kao perverzne rekvizite u predstavi'. Uz to opisani su tijek predstave i prizori u kojima se pojavljuju vjerski simboli poput kipa Gospe ili križevi, slika Posljednje večere i simbolični prikazi dijelova euharistijskog slavlja.

Nadbiskup Devčić na internetskim stranicama nadbiskupije navodi da je dobio brojna pisama u kojima vjernici upozoravaju da se u predstavi vrijeđaju kršćanske vrijednosti. Ističe da se Rijeka želi predstaviti kao tolerantan grad te pita kakva je to tolerancija 'koja na najgrublji način vrijeđa ono što je drugima najsvetije, a da pritom nitko u ovoj sredini na to ne reagira'.

Nadbiskup pita i je li zbog toga opravdan osjećaj vjernika koji mu se žale da se osjećaju nezaštićenima i građanima po kojima svatko može "pljuvati".

'Potrebna je neizmjerna doza drskosti da se euharistija i križ povežu, vjerojatno i identificiraju s ustaštvom te se na taj način sve koji vjeruju u Isusa Krista kao svoga Spasitelja na neki način proglasi ustašama koje treba istrijebiti iz ovog društva i svijeta. Nije li to dozivanje zloduha prošlosti, a ne oslobađanje od njih?', napisao je nadbiskup Devčić.

Ne dovodeći u pitanje umjetničke slobode, Devčić u ime svih vjernika poziva 'da se takva skrnavljenja i vrijeđanja više ne ponove', a pogotovo ne 'iz kuće koja je po svom poslanju pozvana promicati sve ono što uzdiže i oplemenjuje'.

Nadbiskup je uputio župnike da ovih dana organiziraju euharistijska klanjanja zbog skrnavljenja vjerskih svetinja.

Na nadbiskupskim stranicama objavljeno je i pismo u kojemu neimenovani član riječkoga HNK zahvaljuje nadbiskupu na reakciji te navodi da su u kazalištu prisiljeni raditi na ovaj način, a da se ne mogu protiviti jer se obavljaju prozivke neistomišljenika i obavijesni razgovori.

Navedeno je i da se na kraju svega na pročelju kazališta postavilo izgoreno božićno drvce kao ukras.

Ono je, inače, dio instalacije kazališnog scenografa i likovnog umjetnika Dalibora Laginje

Intendant riječkoga Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Oliver Frljić i dramaturg Marin Blažević odgovorili su na nadbiskupove kritike ustvrdivši da 'kazalište nije koncentracijski logor'.

'Svatko u kazalište može ući i svatko iz njega može izaći, vjernice i nevjernice, vjernici i nevjernici', ističu Frljić i Blažević te dodaju da su sve dosadašnje izvedbe predstave bile rasprodane, što znači da ih je do sada vidjelo 1350 gledatelja

Nakon zadnje izvedbe u studenom glumci su izlazili pred publiku čak pet puta, a rezervacije ulaznica za siječanj već je u tijeku, naveli su autori predstave.

'Što sada predlažu vjernica 'N.N.' i gospoda iz Crkve? Da stotinama gledateljima koji žele gledati predstavu oduzmemo pravo dolaska u kazalište? Da policija zabrani izvođenje predstave? Ili da predstavu zabranimo mi sami? Da na pročelju kazališta spalimo Laginju?', ističu u priopćenju.

Istaknuli su da 'na anonimna pisma 'kolega' iz kazališta ne odgovaraju' te su ih pozvali da sudjeluju u programu 'Vama za Badnjak' kada će zbor Opere HNK ispred kazališta izvesti najljepše božićne pjesme.