na čak deset lokacija

[FOTO] U Puli otvoren trodnevni festival svjetla 'Visualia', pogledajte nevjerojatne prizore iz centra grada

16.09.2022 u 11:26

Bionic
Reading

Nakon dvije godine stanke zbog pandemije, u četvrtak navečer na pulskom Trgu Portarata svečano je otvoreno 8. izdanje Festivala svjetla Visualia koji će se ove godine do subote održati na desetak lokacija, a posjetitelji će moći razgledati više od dvadeset svjetlosnih instalacija

Na Portarati su građani i gosti Pule nakon svečanog otvaranja pratili svjetlosni performans "Giant Babies" autora Cie Majareta iz Španjolske, koji je u sat vremena publiku proveo svim festivalskim lokacijama dok se tijekom cijele večeri mogla pogledati audiovizualna svjetlosna instalacija "Sea light gardens" Claudije Reh iz Njemačke.

U obližnjem Parku Grada Graza bit će postavljene audiovizualne svjetlosne instalacije "Carrousel" Oye Art Labela iz Francuske i "Hidden garden", svjetlosna instalacija mađarskog Koros Designa. Kao i svake godine najprometnije će biti na središnjem Trgu Forumu gdje posjetitelje očekuju tri mappinga, jedna projekcija i svjetlosna instalacija.

  • +23
U Puli otvoren festival svjetla Visualia Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

"Nucleus" je naziv analogne grafoskopske projekcije mađarskog Fenyszoro Visuala koja će se svaku večer prikazivati od 20 sati do ponoći, istovremeno kada i svjetlosna instalacija pulskog Visualia Groupe nazvana "22".

U sklopu programa bit će prikazan 3d video mapping "Memory of time" hrvatskog umjetnika Darija de Catargija, nakon čega u 21.36 slijedi još jedan 3d video mapping ukrajinskog Kurbas Productiona nazvan "Immersive defence", a u 21.42 posjetiteljima će se predstaviti pulski Undertoon u suradnji s Visualia Group s 2D video mappingom "Techno kids".

Povijesni i pomorski muzej Istre na Kaštelu u sklopu ovog festivala ugostit će dvodimenzionalni video mapping "Pola romana" za koji su zaslužni Undertoon ft. Visualia Group, dok će se na pulskoj Rivi moći vidjeti svjetlosna instalacija "Lillies" Koros Designa.

Visualia je ove godine okupila umjetnike iz Hrvatske, Španjolske, Nizozemske, Njemačke, Mađarske i Italije koji su pokazali što se sve može sa svjetlom i time u zadnjim ljetnim večerima oživjeli grad.

"Vraćamo festival na ono što je bio prije pandemije s novim umjetnicima, novim tehnologijama i novim instalacijama. Ove godine nastavljamo u punom sjaju s mnogo gostiju, a najveća snaga su naši kreativci koji sve to znaju organizirati, kreirati, ali i odabrati" - poručio je direktor festivala Marko Bolković. Dodao je da je finalna večer u subotu rezervirana za već dobro znani pulski maraton, popularnu "X-icu", svjetlosnu noćnu utrku koja je, kako je rekao "spoj kulture, turizma i sporta".