20. izdanje

[FOTO] Projekcijom filma 'Mlungu - Bijeli kralj' otvoren Liburnia Film Festival

25.08.2022 u 10:48

Bionic
Reading

Liburnia Film festival, na kojemu će do 28. kolovoza biti prikazano 40-tak hrvatskih dokumentarnih filmova u srijedu je na opatijskoj maloj Ljetnoj pozornici svečano otvoren filmom 'Mlungu - Bijeli kralj' Davida Lušičića

Film prikazuje život, probleme, nedoumice i odluke bivšeg zatvorenika Branimira, Riječanina, koji je završio u južnoafričkom zatvoru zbog krijumčarenja 230 kilograma kokaina iz Južne Amerike. Tijekom posljednjeg ZagrebDoxa, gdje je film imao premijeru, porazgovarali smo s autorom filma Lušičićem. Taj je tekst dostupan na ovoj poveznici.

Prve festivalske večeri u konkurenciji su na programu i filimovi "Nokturno" Silvije Bumbak, "In medias res" Ane Klepo te "Zaželi" Marija Papića.

  • +2
Otvaranje 20. LFF-a Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tanja Kanazir

U programu 20. Liburnia Film festivala je 19 filmova u konkurenciji za osam festivalskih nagrada, a dvadesetak je filmova izvan konkurencije.

Filmovi u konkurenciji za nagrade prikazivat će se u prva četiri festivalska dana, a osam dokumentaraca imat će svjetsku ili hrvatsku premijeru. Uoči festivala, o programu LFF-a i njegovoj važnosti za domaću filmašku scenu porazgovarali smo s direktoricom festivala Jelenom Androić i programskim selektorom Oliverom Sertićem. Taj je intervju dostupan na ovoj poveznici.

Program Regionale donosi filmove regionalnih autora

U programu Regionale bit će prikazani filmovi regionalnih autora, najavljeni su razgovori o filmu - program Piće s autorom, tribina "Fair pay i radni uvjeti u kulturi" te "case study" prošlogodišnjeg pobjedničkog filma "Tvornice radnicima".

Izvor: Društvene mreže

Program filmova izvan konkurencije te dio razgovornog programa će se tijekom pet festivalskih dana održavati u Vili Antonio.

U njoj su prvog dana festivala prikazana četiri filma iz programa Regionale: "6 metara" Vedrana Ružića, "Tko je ovdje lud?" Bernardina Modrića, "Delfin 70" Michele Bulešić i Igora Popovića i "To što je ostalo" Silvije Bumbak.

Posljednjeg dana festivala bit će dodijeljeno osam festivalskih nagrada: za najbolji film, najbolju režiju, produkciju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka, a u međunarodnom žiriju su Andrea Kaštelan, Mladen Kovačević, Slobodanka Mišković, Jakov Munižaba i Ivana Vuković.

Najbolji film po izboru publike će ocjenjivanjem filmova svake večeri izabrati gledatelji.

U suradnji s riječkim Art-kinom uvedena je nova nagrada kritičara koja je nazvana prema preminulom filmskom kritičaru, suradniku i pratitelju Festivala Draganu Rubeši. O toj će nagradi svake godine odlučivati drugi filmski kritičar, a ove godine to će biti Iva Rosandić.

Liburnia Film Festival organizira Udruga Liburnia Film Festival, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija.