festival traje do 28. travnja

[FOTO] Otvoreni su 32. Marulićevi dani: Držića za najbolje dramsko djelo dobila je Nikolina Rafaj

22.04.2022 u 10:12

Bionic
Reading

Festival hrvatske drame, 32. Marulićevi dani, otvoreni su u četvrtak u splitskom HNK-u dodjelom Nagrade Marin Držić za najbolje dramsko djelo u 2021. te izvedbom drame 'Usidrene' Elvisa Bošnjaka, jedne od 10 predstava u festivalskoj konkurenciji koje će biti izvedene do 28. travnja

Festival hrvatske drame otvorila je izaslanica ministrice kulture i medija Anuška Deranja Crnokić koja je istaknula kako Marulićevi dani više od tri desetljeća promiču hrvatsko dramatsko stvaralaštvo. "Ministarstvo kulture i medija prepoznaje, sustavno podržava Marulićeve dane ne samo osiguravanjem najvećeg dijela sredstava nego i nagradom za dramsko djelo Marin Držić kojom Ministarstvo dodatno potiče suvremeno hrvatsko-dramsko stvaralaštvo", istaknula je Deranja Crnokić. Možemo, rekla je, biti zadovoljni rezultatima i kvalitetom hrvatskog dramskog pisma i kazališnog stvaralaštva.

Intendant splitskog HNK-a Srećko Šestan izrazio je zadovoljstvo što se nakon dvije pandemijske godine koronavirusa Marulićevi dani vraćaju u svoj termin u travnju u vrijeme kada je rođendan slavnog Marulićevog spjeva "Judita", koji je prvi put tiskan 22. travnja 1501. godine. "Marulićevi dani su ujedno uvod u redovnu kazališnu sezonu i priprema za Splitsko ljeto", naglasio je Šestan. Na otvaranju ovogodišnjih Marulićevih dana predane su nagrade za najbolje dramsko djelo Marin Držić za 2021. godinu, a na javni poziv za tu nagradu stiglo je čak 58 dramskih tekstova.

Prvu nagradu na natječaju za Nagradu za dramsko djelo Marin Držić za 2021. godinu dobila je Nikolina Rafaj za dramski tekst "Kamo se ide kad se odlazi". Drugu nagradu ravnopravno dijele Monika Herceg za "Mama, smijemo li danas umrijeti" i Tomislav Zajec za "Nestajanje", a treću Anita Čeko za "Daleko je Kandahar", Hrvoje Kovačević za "Studen sudnjeg dana" i Ivana Sajko za "Crna kutija za kraj svijeta - bajka o maloj Jeanne".

  • +16
32. Marulićevi dani - otvaranje Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Festival završava 28. travnja dodjelom nagrada Marul u šest kategorija, nagrade publike za najbolju predstavu te nagrade lista Slobodna Dalmacija za glumačko ostvarenje.

Usred Marulićevih dana, Kazališno vijeće traži razrješenje intendanta Šestana

'Upravo sam dala ostavku na mjesto ravnateljice Drame HNK Split', objavila je Marina Vujčić na Twitteru u tjednu u kojem se, po 32. put, organizirao festival hrvatske drame Marulićevi dani. HNK Split ostao je tako preko noći bez ravnateljice drame. Podsjetimo, na dužnost ravnateljice Vujčić je stupila 1. prosinca 2020. godine nakon odluke Kazališnog vijeća te kazališne kuće, koje je prihvatilo prijedlog intendanta Srećka Šestana.

'Neke stvari koje ovaj posao uključuje mimo kazališne umjetnosti nadilaze moj kapacitet za kompromise i nisu u skladu s idealizmom s kojim sam ušla u ovaj profesionalni izazov, kao ni s mojim moralnim načelima', napisala je, između ostalog, donedavna ravnateljica Drame u svom kratkom priopćenju na Twitteru, nekoliko dana uoči otvaranja Marulićevih dana.

I ta je njezina ostavka pokrenula lavinu događaja u splitskom HNK.

"Kazališno vijeće je donijelo zaključak da će Gradskom vijeću poslati svoj prijedlog za mojim razrješenjem koji bi trebao doći na sjednicu Gradskog vijeća, a kad i ako - to nije na meni", rekao je Šestan nakon svečanosti otvaranja 32. Marulićevih dana.

Prema medijskim navodima, Šestanu se zamjera što je dodao aneks ugovora o radu s Jurom Bučevićem kojim se osigurava radno mjesto dirigenta nakon mandata ravnatelja Opere HNK Split. To je ponukalo ravnateljicu Drame HNK Split Marinu Vujčić, koja nema takav aneks, da podnese ostavku. Šestan je rekao kako mjerodavna tijela mogu ocijeniti je li aneks u redu, a ne laik.

Ministrica kulture medija Nina Obuljen Koržinek u srijedu je u intervju Hini komentirala i najnoviju situaciju u splitskom HNK-u rekavši da je Šestan dobro vodio tu kazališnu kuću.

Više o situaciji u splitskom HNK čitajte ovdje.