U režiji marija kovača

[FOTO] Sinoćnja praizvedba predstave 'U malu je uša đava' oduševila mnoge Splićane, ovacije su trajale čitavih deset minuta

11.02.2022 u 09:48

Bionic
Reading

Drama je nastala prema istoimenom autobiografskom hit romanu Tisje Kljaković Braić, u kojemu autorica govori o svom odrastanju u Splitu kroz niz duhovitih priča u kojima glavnu ulogu igra grad osamdesetih, njeno kupanje podno Marjana, partija karata u Hajduka i još mnogo osobnih doživljaja

Cijelih deset minuta trajao je pljesak kojim je splitska publika nagradila ekipu premijerno prikazane drame "U malu je uša đava", sinoć praizvedene na velikoj sceni splitskog HNK.

Drama, čiju je režiju i dramatizaciju odradio Mario Kovač, nastala je prema autobiografskom hit romanu Tisje Kljaković Braić. Dva sata je publika bila udobno smještena smijući se dogodovštinama male Tije, njenih roditelja, bake i djeda osamdesetih godina prošlog stoljeća na Spinutu u Splitu.

U debitantskoj knjizi, napisanoj prije 13 godina, Tisja Kljaković Braić govori o svom odrastanju u Splitu kroz niz duhovitih priča u kojima glavnu ulogu igra grad osamdesetih, njeno kupanje podno Marjana, partija karata u Hajduka i još mnogo osobnih doživljaja.

Autorica knjige je nakon predstave, vidno uzbuđena, izjavila da je jako zadovoljna izvedenom predstavom, dobacivši kako više ništa ne može govoriti jer je pod dojmom i sve je rekla.

Lik malene Tisje u predstavi je utjelovila Andrea Mladinić te tvrdi da su znali koju su predstavu napravili i da će odjeknuti, ali kako je sve bilo iznad njenih očekivanja.

"Imali smo puno razloga za slavlje, 40 godina rada Filipa Radoša, večeras smo interno slavili rođendan Tajane Jovanović i Snježane Sinovčić Šiškov, gledalište je bilo puno nakon dvije godine tako da smo svi sretni i uzbuđeni", istaknula je.

  • +12
Praizvedba predstave U malu je uša đava Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Mario Kovač: Stvarno smo si dali truda

Među zadovoljnima svakako je bio i redatelj Mario Kovač priznajući da je premijera predstave redatelju kao roditelju 18. rođendan djeteta, nada se da je sve napravio kako treba i sada predstavu (dijete) pušta u život. Iznimno su zadovoljni i reakcijama publike, one su ih oduševile, a predstavi želi dug život i da se sve vrati na ono kako je nekad bilo.

"Stvarno smo si dali truda, gledali smo serije, časopise iz tog vremena, preslušavali radijske emisije i mislim da se to osjetilo na pozornici", ocijenio je.

Htjeli su uloviti emociju, ne nasmijavati publiku i loviti smijeh na silu, ne raditi pučku veselicu, već napraviti emotivnu predstavu o odnosu obitelji koja je puna humora jer su takvi likovi, ali kraj su malo "zapaprili" i pokušali izmamiti suzu.

"Pa i uloga kazališta su dvije maske, ona koja se smije i druga koja plače, a danas smo obje dobili na sceni", poručio je Kovač.

U predstavi su igrali Andrea Mladinić, Nenad Srdelić, Zorana Kačić Čatipović, Snježana Sinovčić Šiškov, Marjan Nejašmić Banić, Monika Vuco Carev, Arijana Čulina, Trpimir Jurkić, Tajana Jovanović, Andrijana Vicković, Katarina Romac, Stipe Radoja, Goran Marković, Filip Radoš, Vicko Bilandžić i Ana Marija Veselčić.

Davor Prah je scenograf, Ana Marin kostimografkinja dok je za glazbu bio zadužen Tomislav Babić.

Podsjetimo, sinoćnja je praizvedba uspješno odigrana iz četvrtog pokušaja s obzirom na to da je zbog bolesti glumačke ekipe u tri navrata bila odgađana.

  • +5
Poznati na premijeri predstave U malu je uđa đava Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Osim sinoćnje premijere, predstava će na velikoj sceni HNK Split još igrati 11., 12., 13., 14., 15. i 16. veljače s početkom u 19.30 sati, a publika će uz kartu trebati imati EU digitalnu covid potvrdu.

Nakon predstave ravnateljica Drame HNK Split Marina Vujčić na pozornici je zahvalila glumcu Filipu Radošu na doprinosu tom kazalištu, u kojem je predstavom "U malu je uša đava" obilježio 40 godina karijere.

I on je bio nagrađen dugotrajnim pljeskom publike, kojoj je na kraju poručio riječi Vlade Gotovca da mu čuvaju Hrvatsku od niskosti i mržnje.