split

[FOTO] Otvoren 15. festival pričanja priča - 'Pričigin'

14.09.2022 u 10:16

Bionic
Reading

U amfiteatru Doma mladih (MKC) u utorak navečer otvoren je 15. Festival pričanja priča 'Pričigin' na kojem će tijekom četiri dana nastupiti brojni pisci, spisatelji, novinari, glumci i stand up komičari

Festival su otvorili idejni začetnici Pričigina, direktor Petar Filipić i umjetnički direktor Renato Baretić, inače i tportalov kolumnist.

Filipić je u izjavi medijima istaknuo kako do sada imaju više od 700 ispričanih priča i da je to rezultat osobne interpretacije susreta s tisuću ljudi u dvorani.

"Mi smo redovito do pandemije corone imali do četiri tisuće posjetitelja po svakom Pričiginu. Riječ je o fenomenu i do sada smo već prikupili 15 gostovanja svugdje okolo. Sada već ima šest festivala u Hrvatskoj i izvan nje koji se zovu Pričigin, ali imaju i još neki dodatak", kazao je.

  • +17
Otvorenje 15. Pričigina Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos

Renato Baretić je pak potvrdio da je njemu i Filipiću ovo zadnji Pričigin kojem su na čelu. Smatra da su napravili ne samo dobre temelje nego i cijelu zgradu; 'krov je nov i crven, te je vrijeme da sve to preuzme netko tko je voljan i podjednako lud kao i njih dvojica', kazao je .

"Ponosan sam na svih prethodnih 15 godina. Ove godine smo se slažući program odlučili da priče budu o različitim temama, da svaka ima naslov po nekoj pjesmi, stihu ili parafrazi", izjavio je Baretić. 

Upitan odgovorio je da su 'najbolji pripovjedači bili Bosanci bez obzira na profesiju', te da je proteklih 15 godina na Pričiginu bilo ukupno 670 pripovjedača.

Nakon otvaranja hrvatski pisci i spisatelji pričali su priče o nemogućem na temu "Da sam ja netko". Gosti su bili Ivica Ivanišević, Ksenija Kušec, Đorđe Matić (finalist ovogodišnje književne nagrade tportala), Nenad Rizvanović, Silvija Šesto i Nora Verde (također finalistkinja ovogodišnje književne nagrade tportala), a sve je moderirala Patricija Horvat. 

Program je nastavljen i u 21 sat kada je u istom prostoru održana autorska večer Nikše Sviličića i priče o nevjerojatnom "Netko to od gore vidi sve" koje je moderirao Renato Baretić.

Organizatori Pričigina su za sve one koji ne mogu fizički prisustvovati na festivalu organizirali live stream na linku: https://youtu.be/8J6zERIcbiQ.

Festival "Pričigin" će trajati do 16. rujna.