DA NASTAVE S RADOM

[FOTO] Gradska knjižnica u Petrinji teško stradala u potresu, ovako možete pomoći

07.01.2021 u 10:54

Bionic
Reading

Nakon što je Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja teško stradala u razornom potresu 29. prosinca, njezin ravnatelj poziva građane da im pomognu u nabavci kontejnera u koje žele spremiti ne samo građu nego i organizirati i obnoviti kakav-takav rad u novostvorenim uvjetima

U postu objavljenom prije jučerašnjeg novog potresa od 5.0 po Richteru, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja Ante Mrgan u postu na Facebooku napisao je u kakvom se stanju nalazi GKČ nakon razornog potresa 29. prosinca (6.4 po Richteru).

'Zgradu petrinjske knjižnice prije ovog novog potresa obišao je statičar. Zaključak je da je zgrada neupotrebljiva i dobila je crvenu naljepnicu. Srećom krov iznad odjela za odrasle, nadam se da nije oštećen, tako da za sada ne postoji opasnost stradavanja knjižne građe od atmosferskih utjecaja. Iznad dječjeg odjela je betonska 'deka' tako da će i taj fond vjerojatno ostati zaštićen. Zgrada je zaključana. Da bi se uopće pristupilo spašavanju knjižne građe potrebno je poštivati određene procedure. Za sada ćemo čekati da se tlo smiri', napisao je.

Ako želite uplatiti novčane donacije one mogu biti u kunama i eurima. Molimo svakoga tko uplati bilo kakvu donaciju da...

Posted by Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja on Wednesday, January 6, 2021

Željeli bi, dodao je, spremiti knjižničnu građu u kontejnere.

'Potpuno razumijemo da kontejneri znače život i da mnogi rekao bih s pravom misle da knjige sada nisu bitne. Međutim ako nemamo knjižnicu nemamo ni identitet, nemamo našu čuvaricu pisane riječi, ukratko, knjižnica je ono što jesmo, knjižnica je Petrinja, Petrinja je knjižnica, a grad bez knjižnice nije grad.

Zato nam trebaju kontejneri, to je jedino rješenje jer u Petrinji ne postoji zgrada u javnom vlasništvu koja bi bila upotrebljiva. U kontejnere ne bismo samo spremili građu, već bi organizirali i obnovili kakav takav rad knjižnice u novostvorenim uvjetima.

Nadam se da ćete moći pomoći u nabavci kontejnera, barem pet komada odnosno koliko se može', napisao je ravnatelj Mrgan pozivajući sve one koji mogu da uplate donacije na:

IBAN: HR2823900011500198069 Grad Petrinja - donacije – knjižnica

SWIFT: HPBZHR2X

Svakoga tko uplati bilo kakvu donaciju moli da na e-adresu: ravnatelj@gkc-petrinja.hr obavezno pošalje svoje ime i prezime, naziv ustanove, udruge i sl. i iznos koji je uplaćen.

'Budući da je ovo poseban račun riznice za donacije glede potresa, na taj način ćemo lakše pratiti iznose koji pripadaju knjižnici', pojasnio je.

Drage kolegice i kolege knjižničari, dragi svi, hvala na svakoj riječi podrške i razumijevanja. U ovim iznimno teškim...

Posted by Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja on Wednesday, January 6, 2021